Angela Merkel prvi put fotografisana sa zaštitnom maskom

Merkel se u ponedjeljak branila kada ju je o nošenju maske upitao novinar na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom

10960 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: AP
Merkel, Foto: AP

Njemačka kancelarka koja je nosila crnu masku s logom njemačkog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), prošle sedmice je upitana zašto ne prekriva nos i usta kao što to predviđaju mjere za suzbijanje koronavirusa, prenosi HINA.

Fotografija na kojoj Merkel nosi masku snimljena je u četvrtak uveče.

Uz nju je premijer Saske-Anhalta Rajner Haselhof, kolega iz konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Merkel se u ponedjeljak branila kada ju je o nošenju maske upitao novinar na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Tada je rekla da dosad nije viđena s maskom za lice, iako je nosi prilikom kupovine namirnica.

"Primjetno je da vas nismo vidjeli s maskom na licu. Kako to?", upitao je novinar.

Merkel je odgovorila: "Ako poštujem pravila o distanci tada mi ne treba maska. No kada to ne mogu, kao što je slučaj prilikom odlaska u prodavnicu, naprimjer, onda očigledno nismo naletjeli jedno na drugo inače biste me vidjeli s maskom na licu".

"No, neću vam reći kuda idem u kupovinu", nasmijala se kancelarka.

Kancelarki Merkel raste popularnost zbog načina upravljanja koronakrizom s kojom se Njemačka mnogo bolje nosi nego većina njenih evropskih susjeda zahvaljujući raširenom testiranju, robusnom zdravstvenom sistemu i velikim paketima za podršku privredi.

Bonus video: