posljedice pandemije

Avio kompanija Er Frans ukida 7.500 radnih mjesta

Aktivisti više sindikata protestovali su ispred sjedišta Er Fransa na pariskom aerodromu Šarl de Gol, tokom današnjih pregovora o radnim mjestima u francuskoj nacionalnoj avio kompaniji

10455 pregleda 2 komentar(a)
Detalj sa francuskog aerodroma, Foto: Matt Dunham/AP
Detalj sa francuskog aerodroma, Foto: Matt Dunham/AP

Francuska avio kompanija Er Frans i njen regionalni ogranak Hop objavili su večeras da ukidaju 7.500 radnih mjesta pošto je zbog pandemije koronavirusa obustavljena većina letova.

Aktivisti više sindikata protestovali su ispred sjedišta Er Fransa na pariskom aerodromu Šarl de Gol, tokom današnjih pregovora o radnim mjestima u francuskoj nacionalnoj avio kompaniji.

Sindikati su gnijevni, jer francuska vlada nije zahtijevala od kompanije Er Frans da zaštiti radna mjesta kada je u maju dobila pomoć države od sedam milijardi eura.

Radnici su upozorili da će se ukidanje radnih mesta odraziti na francusku ekonomiju i naveli da državna pomoć treba da bude iskorišćena za obnovu kompanije umesto za guranje ljudi u nezaposlenost.

Poslije cjelodnevnih pregovora s predstavnicima zaposlenih, uprava kompanije objavila je da će do 2022. godine ukinuti oko 6.500 od 41.000 radnih mesta u Er Fransu i 1.000 od 2.400 u kompaniji Hop.

Kompanija je navela da će većina tih radnih mjesta biti ugašena odlaskom radnika u penziju ili ako sami daju otkaz i dodala da će podsticati dobrovoljni odlazak iz firme i prevremeno penzionisanje prije nego što počne s otpuštanjima.

Procjene ukazuju da će avio kompanije širom svijeta izgubiti 84 milijarde dolara prihoda ove godine, a zvaničnici predviđaju da će za oporavak avionske industrije biti potrebno više godina.

Kompanija Er Frans je saopštila da je tokom tri najteža mjeseca pandemije koronavirusa imala 95 odsto manji saobraćaj, da je tada gubila 15 miliona evra dnevno i da ne očekuje oporavak pre 2024. godine.

Evropski proizvođač aviona Erbas, čije je sjedište u Francuskoj, pre nekoliko dana je objavio da mora da ukine 15.000 radnih mjesta da budućnost kompanije ne bi bila ugrožena.