"koronavir brže zaustavlja infekciju"

Rusija odobrila novi lijek za koronavirus

Do petog dana liječenja, novi koronavirus eliminisan je kod 77,5 posto pacijenata koji su uzimali koronavir, tvrdi R-Pharm

11875 pregleda 49 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija je odobrila novi antivirusni lijek, koronavir, za liječenje oboljelih od covida-19, saopštila je ruska farmaceutska kompanija R-Pharm u srijedu, dok je broj zaraženih u toj zemlji prešao 700.000.

U saopštenju R-Pharma, koji je razvio koronavir, navodi se kako je kliničko ispitivanje, u koje su bili uključeni blagi ili srednje teški slučajevi, pokazalo da je lijek vrlo učinkovit u inhibiranju replikacije novog koronavirusa, piše index.hr.

"Koronavir je jedan od prvih ljekova u Rusiji i svijetu koji se ne bori protiv komplikacija prouzrokovanih virusom SARS-CoV-2, nego protiv samog virusa", navodi R-Pharm.

Klinička studija pokazala je poboljšanje kod 55 posto oboljelih koji nisu primljeni u bolnice sedmog dana liječenja koronavirom, u poređenju s 20 posto onih koji su primali standardnu terapiju.

Do petog dana liječenja, novi koronavirus eliminisan je kod 77,5 posto pacijenata koji su uzimali koronavir, tvrdi R-Pharm.

"Globalna klinička praksa i klinička studija koje smo proveli potvrdili su da koronavir puno brže zaustavlja infekciju u rezultatu svoje učinkovite opstrukcije replikacije virusa", rekao je Mihail Samsonov, medicinski direktor R-Pharma.

Testiranje je počelo krajem maja i više od 110 oboljelih liječeno je tim lijekom, rekla je direktorica za klinička ispitivanja ruskog Središnjeg istraživačkog instituta za epidemiologiju Tatjana Rjažencova.

Ovo je treći lijek registrovan u Rusiji za liječenje novog koronavirusa. Prvi, avifavir, daje se pacijentima od 11. juna.

Preporučujemo za Vas