Erdogan i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju: Ostaće otvorena za sve

Grčka vlada ocijenila je kao provokaciju prema civilizhovanom svijetu odluku turskog suda kojom se otvara put za pretvaranje Svete Sofije u Istanbulu u džamiju.

23840 pregleda 168 reakcija 124 komentar(a)
Erdogan, Foto: AP
Erdogan, Foto: AP
Ažurirano: 10.07.2020. 22:54h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan danas je i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vjernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz šestog vijeka bilo pretvoreno u muzej.

Erdogan je rekao da će prve kolektivne muslimanske molitve u Aja Sofiji kao u džamiji biti održane u petak, 24. jula ali je dodao da će zdanje ostati otvoreno posjetiocima svih vjera.

"Mi ćemo zajedno obaviti molitvu petkom u Svetoj Sofiji 24. jula i tako je otvoriti za muslimanske vjernike", rekaoje Erdogan u govoru i dodao da bivša crkva, jedna od glavnih turističkih atrakcija u Istanbulu "ostati otvorena za sve, Turke i strance, muslimane i nemuslimane".

Državno vijeće - najviši upravni sud Turske, presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnja u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj posljednjih 86 godina.

Odluka o njenom ponovnom pretvaranju u džamiju izazvala je razočarenje među pravoslavcima.

Ali ispred crkve su se mnogi radovali i desetine ljudi koji su čekali odluku suda su uzvikivali "Alah je veliki" kada je stigla vijest.

Samo nekoliko sati poslije odluke suda Erdogan je potpisao ukaz kojim se Aja Sofija predaje turskom Predsjedništvu za vjerska pitanja.

Erdogan je tražio da to zdanje koje je pod zaštitom Uneska bude ponovo džamija uprkos rasprostranjenim međunarodnim kritikama - od SAD do pravoslavnih vjerskih vođa.

Taj potez bi mogao da produbi tenzije i sa susjednom Grčkom.

Unesko je izrazio jako žaljenje zbog odluke turskih vlasti da "izmijene status Aja Sofije", donijete bez prethodnog dogovora, podsjetivši da je to zdanje uvršteno u Uneskovu svjetsku baštinu kao muzej.

Grčka vlada ocijenila je danas kao provokaciju prema civilizhovanom svijetu odluku turskog suda kojom se otvara put za pretvaranje Svete Sofije u Istanbulu u džamiju.

"Nacionalizam koji pokazuje (turski predsjednik Redžep) Erdogan vraća njegovu zemlju šest vjekova unazad" ocijenila je grčka ministarka kulture Lina Mendoni u saopštenju.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hirstodulides, kiparski Grk, je preko svog zvaničnog Tviter naloga napisao da Kipar strogo osuđuje tursko djelovanje oko Aja Sofije i napore da skrene domaće javno mnjenje i poziva Tursku da poštuje svoje međunarodne obaveze.

Po njegovim riječima Turska flagrantno krši svoje međunarodne obaveze odlukom da promijeni odredbu Aja Sofije, koja je na spisku svjetske baštine i predstavlja univerzalni simbol pravoslavne vjere.

SAD razočarane

Vašington je danas izrazio "razočaranje" zbog pretvaranja bivše crkve Aja Sofije u Istanbulu u džamiju pozivajući turske vlasti da dozvole jednak pristup zdanju svim posjetiocima.

"Razočarani smo odlukom turske vlade da promijeni status Aja Sofije", rekla je portparolka američke diplomatije Morgan Ortagus.

"Ukazujemo na preuzetu obavezu turske vlade da će garantovati pristup Aja Sofiji svim posjetiocima i sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo njene planove za upravljanje tim zdanjem kako bi ostalo dostupno svima bez prepreka", dodala je ona.

Bonus video: