PRVE PROCJENE NE GOVORE JOŠ NIŠTA

Poljska: I Duda i Tšaskovski govore oprezno o pobjedi na predsjedničkim izborima

Ishod je tijesan, 0,8 odsto razlike, što je manje od statističke greške od dva odsto, ali su i sadašnji predsednik Andžej Duda i kandidat opozicije, liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski oprezno već proglasili pobjedu

4568 pregleda 0 komentar(a)
Duda sa suprugom, Foto: Beta/AP
Duda sa suprugom, Foto: Beta/AP

Prve procjene na osnovu anketa na biralištima danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Poljskoj ne govore još ništa ko će narednih pet godina biti na čelu Poljske.

Ishod je tijesan, 0,8 odsto razlike, što je manje od statističke greške od dva odsto, ali su i sadašnji predsednik Andžej Duda i kandidat opozicije, liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski oprezno već proglasili pobjedu.

“Dragi moji, vidjeli ste taj sjajan odziv skoro 70 odsto. Pobijediti na izborima sa takvom izlaznošću, to je neuobičajena vijest. Veoma sam uzbuđen. Hvala svima koji su izašli na izbore, hvala svima iz cijelog srca jer takva izlaznost daje lijepo svjedočanstvo našoj demokratiji”, kazao je nakon objave da je prema procjenama osvojio 50,4 odsto glasova predsjednik Andžej Duda.

Svog rivala na izborima Rafla Tšaskovskog koji je prema prvim procjenama osvojio 49,6 odsto glasova Duda je pozvao da sa suprugom i decom dođe u Predsedničku palatu, da pruže jedan drugom ruku i okončaju sporove koji su se zaoštrili tokom brutalne predizborne kampanje.

“Govorili smo da će biti tijesno i jeste tijesno, ali apsolutno sam uvjeren da ćemo pobijediti. Dovoljno je samo prebrojati glasove. Ovo će biti noć nerviranja za sve nas, ali uvjeren sam da će biti dobro. Poljaci i Poljakinje su stvorili nadu za otvorenu, nasmijanu Poljsku u kojoj je najvažniji zdrav razum. Već smo pobedii bez obzira na to kakav bude rezultat”, kazao je pristalicama sinoć Rafal Tšaskovski.

Opozicioni kandidat na predsjedničkim izborima Tšaskovski upozorio je da kada su se već jednom Poljaci probudili ništa ih više neće uspavati.

“Povezali smo se i govorimo kakvu Poljsku želimo, da želimo ravnotežu i da nam ova vlada polaže račune. S jedne strane bio je cijeli državni aparat, propagandni parni valjak. Imali su apsolutno sve, tone para, manipulacije. A mi smo imali građansko društvo”, rekao je Tšaskovski.

Sama agencija IPSOS koja je radila procijene na osnovu anketa na biralištima upozorila je da ove prve ne nagoveštavaju ništa o tome koga su Poljaci izabrali za novog predsjednika jer se statistička greška kreće oko dva odsto, a razlika između kandidata je 0,8 odsto glasova.

Takođe u procjene nijesu uključeni glasovi Poljaka u dijaspori gdje se može prema mišljenjima poljskih analitičara očekivati veći broj glasova za Rafala Tšaskovskog.

Državna izborna komisija prve delimične rezultate počeće da saopštava tek od jutros, a zvanične konačne bi trebalo da saopšti kasno uveče u utorak.