"To je udarac": Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Aja Sofija je sagrađena u Istanbulu kao hrišćanska crkva, a poslije ukidanja odluke da bude muzej, papa, Unesko i mnogi međunarodni zvaničnici izrazili su žaljenje i kritikovali potez turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana

3507 pregleda 7 komentar(a)
Borel (u sredini) dolazi na sastanak, Foto: AP Photo
Borel (u sredini) dolazi na sastanak, Foto: AP Photo

Ministri spoljnih poslova Evropske unije danas su kritikovali Tursku zbog promjene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju i traženja nafte i gasa u spornim mediteranskim vodama.

Na prvom sastanku licem u lice poslije nekoliko mjeseci, ministri su planirali da razgovaraju o zaoštravanju stava Ankare, mada se ne očekuju neposredne mjere.

"Ovo što se događa sa Aja Sofijom, to je udarac", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Aja Sofija je sagrađena u Istanbulu kao hrišćanska crkva, a poslije ukidanja odluke da bude muzej, papa, Unesko i mnogi međunarodni zvaničnici izrazili su žaljenje i kritikovali potez turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel prošle nedjelje je posjetio Tursku, gdje je razgovarao o sporu Ankare s Grčkom i Kiprom oko istraživanja nafte i gasa u istočnom mediteranskom regionu.

Turski brodovi za istraživanje i bušenje nafte su u pratnji ratnog broda nedavno istraživali u oblasti gdje Kipar insistira na tome da ima ekskluzivna prava.

Turska vlada je saopštila da štiti svoje interese kada je riječ o prirodnim resursima na području kiparskih Turaka (samoproglašene turske republike Sjeverni Kipar).

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde izjavila je da su događaji na Mediteranu "razlog za zabrinutost" za EU, ali je insistirala da se pitanja ljudskih prava i demokratije razmotre i tokom redovnog mjesečnog sastanka.

Borel je rekao da odnosi sa Turskom "nisu naročito dobri u ovom trenutku".

Bonus video: