Penzioneri u Grčkoj dobili sudsku bitku: Država mora da im vrati pare

Iako je sud presudio samo u korist penzionera čija su mu udruženja podnijela kolektivnu tužbu, ta presuda otvara put za niz takvih zahtjeva stanovništva što bi imalo znatno veće fiskalne posljedice po ionako problematične javne finansije Grčke

9450 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od protesta grčkih penzionera, Foto: AP
Sa jednog od protesta grčkih penzionera, Foto: AP

Državni savjet - vhovni upravni sud Grčke presudio je u korist penzionera koji su kolektivnom tužbom zahtijevali i dobili nadoknadu novca koji im je uziman od 2010. do 2018. godine tokom finansijske krize u okviru prinudnih mjera štednje koje su bila jedan od uslova da Grčka dobije međunarodnu pomoć.

Taj slučaj je pažljivo praćen u Grčkoj koja se rve i s rastućom ekonomskom štetom zbog pandemije, ali se očekuje da će se ta zemlja vratiti u duboku recesiju poslije desetogodišnjeg napora da se oporavi od finansijske krize koja je duboko razorila i privredu i društvo.

Vrhovni upravni sud je danas presudio da je smanjenje penzija 2015-2016. godine uvedeno bez odgovarajuće zakonodavne procedure i da država penzionerima mora da vrati novac.

Iako je sud presudio samo u korist penzionera čija su mu udruženja podnijela kolektivnu tužbu, ta presuda otvara put za niz takvih zahtjeva stanovništva što bi imalo znatno veće fiskalne posljedice po ionako problematične javne finansije Grčke.

Penzije u Grčkoj, kao i mnoga druga primanja stanovništva, smanjivale su uzastopne vlade tokom primjene obavezujućeg međunarodnog paketa pomoći Evropske unije i MMF-a od 2010. do 2018. godine.

Bonus video: