nepoznat uzrok vatre koja je jutros izbila

Lokalizovan požar u katedrali u Nantu na zapadu Francuske

"Oštećenja su registrovana oko velikih orgulja i čini se da je taj instrument skroz izgoreo. Platforma na kojoj se nalazi je veoma nestabilna i mogla bi da propadne", naveli su vatrogasci

4212 pregleda 2 komentar(a)
Katedrala u Nantu, Foto: Laetitia Notarianni/AP
Katedrala u Nantu, Foto: Laetitia Notarianni/AP

Požar koji je jutros izbio u katedrali u Nantu, na zapadu Francuske, lokalizovan je, saopštila je vatrogasna služba i dodala da šteta na katedrali ne može da se poredi sa velikim požarom Notr Dama u Parizu, javila je agencija Frans pres.

"Oštećenja su registrovana oko velikih orgulja i čini se da je taj instrument skroz izgoreo. Platforma na kojoj se nalazi je veoma nestabilna i mogla bi da propadne", naveli su vatrogasci.

Kako su prenijeli lokalni mediji, požar gasi oko 100 vatroasaca. Za sada se ne zna uzrok izbijanja vatre. Tužilaštvo je otvorilo istragu a nezavnično kruže priče da je požar krenuo sa tri različita mjesta čime nije isključena mogućnost kriminalnog porekla požara.

Televizija El Se I (LCI) javila je da će Nant tokom dana posjetiti premijer Žan Kasteks (Jean Castex).

Katedralu Svetog Petra i Svetog Pavla u Nantu je 1972. godine zahvatio požar. Tada je dio krova oštećen, a vatrogasci su lokalizovali vatru posle pet sati. Zdanje je otvoreno 1985. godine poslije radova.

Ta katedrala je i sjedište biskupije u Nantu. Proglašena je za istorijski spomenik 1862. godine.

U Parizu je 15. aprila prošle godine izbio požar u katedrali Notr Dam, a mnogi mediji danas već upoređuju požar katedrale u Nantu sa vatrom koja je uništila i oštetila dio Notr Dama.  

Preporučujemo za Vas