Njemačka, Francuska i Italija prijete sankcijama za kršenje embarga na oružje u Libiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emanuel Makron i premijer Italije Đuzepe Konte pozvali su u zajedničkom saopštenju na "momentalnu obustavu borbi i na prestanak tekućeg dodatnog naoružavanja širom Libije"

15520 pregleda 6 komentar(a)
Emanuel Makron i Angela Merkel, Foto: Bet/AP
Emanuel Makron i Angela Merkel, Foto: Bet/AP

Lideri Njemačke, Francuske i Italije pozvali su danas države da obustave sve veće miješanje u sukob u Libiji i da poštuju često kršen embargo na oružje, upozorivši da su spremni da razmotre uvođenje sankcija ako to kršenje bude nastavljeno.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Francuske Emanuel Makron i premijer Italije Đuzepe Konte pozvali su u zajedničkom saopštenju na "momentalnu obustavu borbi i na prestanak tekućeg dodatnog naoružavanja širom Libije".

"Pozivamo i sve strane aktere da okončaju sve veće miješanje (u Libiji) i da u potpunosti poštuju embargo na oružje. Spremni smo da razmotrimo mogućnost uvođenja sankcija ako bude nastavljeno kršenje embarga na moru, na kopnu ili u vazduhu", objavili su lideri tri zemlje na marginama samita Evropske unije u Briselu.

Dodali su da se iščekuju prijedloge šefa evropske diplomatije Žozepa Borela o mogućim rješenjima.

Merkel, Makron i Konte nisu precizirali kome bi mogle da budu uvedene sankcije.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je nedavno da je strano miješanje u građanski rat u Libiji dostiglo "nivoe bez presedana".

Lideri velikih sila i drugih država s interesima u Libiji postigli su u Berlinu u januaru sporazum da će poštovati embargo na oružje, obustaviti slanje vojne pomoći zaraćenim stranama i da će ih podsticati na potpuni prekid vatre.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Libija je od 2015. godine podijeljena između dvije rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i međunarodno priznate u Tripoliju.

Vladu u Tripoliju podržavaju Turska, Katar i Italija, a snage vlade na istoku zemlje Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija.

Bonus video: