Moravjecki: Laž o Holokaustu nije samo negiranje njemačkih zločina

"Poljska vlada osuđuje sve zločine tokom Drugog svjetskog rata na poljskom tlu, bez obzira na to iz kog naroda su krivci i koje nacionalnosti su žrtve. Nikada nećemo ograničavati slobodu debate o Holokaustu, jer to dugujemo svima koji su kroz njega prošli", kazao je Moravjecki
85 pregleda 1 komentar(a)
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2018. 21:00h

Premijer Mateuš Moravjecki objasnio je večeras da Poljska osuđuje sve zločine tokom Holokausta i Drugog svjetskog rata, kojem god narodu da su pripadali i krivci i žrtve.

Moravjecki je rekao da Poljska nema namjeru da upravo izmijenjenim zakonom guši slobodnu debatu o zločinima pojedinih Poljaka, već da želi da kažnjava oblik negiranja Holokausta kojim se odgovornost Hitlerovih fašista prebacuje na nekog drugog.

"Laž o Holokaustu nije samo negiranje njemačkih zločina. Jedan od najgorih oblika te laži je umanjivanje odgovornosti istinskih krivaca i pripisivanje odgovornosti njihovim žrtvama", upozorio je Moravjecki u govoru na državnoj televiziji TVP.

Moravjecki je naglasio da je Poljska bila prva žrtva njemačkih fašista i da logori u kojima su ubijeni milioni Jevreja nisu bili poljski logori, već nacistički njemački, i da ta istina mora da se čuva jer je i to sastavni dio istine o Holokaustu.

"Poljska vlada osuđuje sve zločine tokom Drugog svjetskog rata na poljskom tlu, bez obzira na to iz kog naroda su krivci i koje nacionalnosti su žrtve. Nikada nećemo ograničavati slobodu debate o Holokaustu, jer to dugujemo svima koji su kroz njega prošli", kazao je Moravjecki.

Poljski premijer je izrazio razumijevanje za ogročene emocije koje su izazvale izmjene poljskog zakona o Institutu pamćenja naroda.

Na osnovu tih izmjena, novčano ili sa čak tri godine zatvora može se kazniti svako pripisivanje Poljskoj kao državi i Poljacima kao narodu, saučesništva ili odgovornosti za Holokaust i ratne zločine njemačkih fašista u okupiranoj Poljskoj.

"Razumijemo emocije u Izraelu. Potrebno je puno napora da uspijemo da zajedno pričamo našu često komplikovanu istoriju. Kultura Jevreja je neodvojivi dio poljske baštine", kazao je Moravjecki.

Premijer je podsjetio da su od šest miliona žrtava Drugog svjetskog rata u Poljskoj, tri miliona bili poljski Jevreji, dakle građani Poljske.

Rekao je i da je poljski Pokret otpora, preko posebne organizacije "Žegota" pomagao Jevrejima u Varšavskom getu i da izbjegnu sigurnu smrt u njemačkim logorima poput Aušvica.

Premijer je podsjetio i da je Poljak, Jan Karski nosio prve izvještaje i pokušavao da uzbuni vlasti Velike Britanije i SAD o tome kakvu je jezivu sudbinu Hitler namijenio evropskim Jevrejima.

Izmjene zakona o Institutu pamćenja naroda koje su kao glavni cilj imale to da brane ugled Poljske i Poljaka pred neistinitim označavanjem Aušvica i drugih fašističkih koncentracionih logora kao poljskih logora, zbog maglovite odredbe šta će se kažnjavati i zatvorskih kazni, izazvale su prvo buru ogročenja u Izraelu. Premijer Benajmin Netanjahu je optužio Poljsku da pokušava da zataška i prekroji istoriju i spriječi svjeodčenje o Holokaustu.

Stejt department SAD, zaprijetivši zvaničnoj Varšavi da to može loše da se odrazi na savezničke američko-poljske odnose, pridružio se osudi tog novog zakonskog paragrafa, u strahu da će se kažnjavati svako javno pominjanje i toga da je među Poljacima osim onih koji su Jevreje spasavali tokom Holokausta, bilo i onih koji su ih ubijali u pogromima, pa i neposredno poslije rata kada nemačkih fašista više nije bilo, pljačkali ili izručivali njemačkim okupacionim vlastima.

OEBS je zatražio povlačenje tih izmjena, posebno netaktično usvojenih u Sejmu poljskog parlamenta 26. januara, neposredno pred Dan sjećanja na žrtve Holokausta, odnosno veto predsjednika Poljske Andžeja Dude, a potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans je na to apelovao kao i poljski intelektualci, javne ličnosti i jevrejske organizacije.

Ali, poljski zvaničnici su sve to odbili, jer bi navodno Poljska pokazala da nije suverena država ako povlači ili mijenja zakon pod pritiskom Izraela.

Pored osude iz svijeta, izmene koje je protekle noći usvojio i Gornji dom Parlamenta, te one čekaju samo na potpis predsjednika Dude, paradoksalno su donijele i to da se na Poljsku na internetu sada izlio talas govora mržnje i optužbi da su Poljaci antisemiti i da pokušavaju da "umiju" gnusne stranice svoje istorije. Izraz "poljski logori smrti" koji se godinama samo povremeno pojavljivao u nekim medijima, više kao geografska odrednica, sada je u desetinama miliona pominjanja i kao "haštag" "#polishdetahcamps" preplavio internet.

Bonus video: