cijela redakcija od 80 novinarea dala otkaze zbog smjene urednika

Protesti u Budimpešti zbog napada vlasti na slobodu medija

Index je najveća medijska organizacija u Mađarskoj koja je kritički nastrojena prema vladi Viktora Orbana, a pritisci na redakciju u većem obimu počeli su prije mjesec dana

6082 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice Budimpešte i kreće se prema sjedištu vlade, u znak protesta na sve žešće napade vlasti na slobodu medija, piše N1

Demonstracije su organizovane nako što je danas više od 80 novinara, odnosno gotovo cijela redakcija najvećeg nezavisnog portala u Mađarskoj Index.hu, dalo otkaze zbog toga što je glavni urednik Šabolć Dul dobio otkaz, prenosi Rojters.

Oni su jutros od većinskog vlasnika portala zahtevali da vrati Dula na posao, a nako što je to odbijeno dali su otkaze.

"Nismo se okupili zbog toga što se svi slažemo sa onim što piše Index, već zato što smo došli do tačke u kojoj je ugrožena sloboda informisanja", izjavio je jedan od učesnika u demonstracijama. Ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je da se vlada suočava sa "neistinitim optužbama" da ugrožava slobodu medija.

"Na koji način bi vlada mogla da utiče na odluke medija koji su u privatnom vlasništvu", upitao je Sijarto.

Index je najveća medijska organizacija u Mađarskoj koja je kritički nastrojena prema vladi Viktora Orbana, a pritisci na redakciju u većem obimu počeli su prije mjesec dana.

Peter Uj, koji je 1999. bio suosnivač portala, kaže da je zbog sve većeg pritiska iz Orbanove partije Fides bio primoran da podnese ostavku prije devet godina.

"Index je, ipak, do danas ostao poslednji medij koji je u velikoj mjeri smetao vladi, koja je sada kontrolom tržišta oglašivača uspela u onome što do sada nije. Država danas u Mađarskoj kontroliše tri četvrtine tog tržišta", kazao je Uj.

Preporučujemo za Vas