Predstavljena prva ploveća nuklearna centrala

"Ploveće nuklearne centrale omogućiće napajanje strujom i toplotom najudaljenije oblasti, čime podržavaju trajni rast i razvoj"
92 pregleda 4 komentar(a)
Ploveća nuklearna centrala, Rusija, Foto: Reuters
Ploveća nuklearna centrala, Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2018. 12:04h

Rusija je predstavila prvu ploveću nuklearnu centralu na svijetu na ceremoniji u sjevernoj luci Murmansk.

Taj projekt treba da omogući napajanje udaljenih oblasti u Rusiji, ali zabrinjava ekološke organizacije, prenosi B92.

Centrala Akademik Lomonosov, sagrađena u Sankt Peterburgu, privezana je danas u luci Murmansk i predstavljena novinarima. Ona treba da se napuni nuklearnim gorivom prije nego što ode na svoju krajnju destinaciju, udaljenu oblast u istočnom Sibiru.

Ta barža od 21 hiljadu tona koja nema motor biće odvučena na ljeto naredne godine do luke Pevek u autonomnoj oblasti Čukotki, na ruskom Dalekom istoku.

Centralu je sagradila ruska javna kompanija Rosatom. Taj masivni ploveći blok dug 144 metara i širok 30 metara ima dva reaktora kapaciteta od po 35 megavata, slične onim koji se koriste u ledolomcima.

Ona će tako moći strujom da napaja lokalno stanovništvo, ali prije svega naftne platforme u toj zoni gdje Rusija želi da razvije proizvodnju nafte. Zamijeniće jednu nuklearnu centralu i jednu centralu na ugalj koje su zastarjele.

"Ploveće nuklearne centrale omogućiće napajanje strujom i toplotom najudaljenije oblasti, čime podržavaju trajni rast i razvoj", rekao je Vitalij Trutnev, zadužen za izgradnju i upotrebu plutajućih nuklearnih centrala u Rosatomu.

On je kazao da bi gotovo 50 hiljada tona ugljen dioksida moglo da bude ušteđeno svake godine.

Barža je prvobitno trebalo da bude napunjena nuklearnim gorivom u Sankt Peterburgu i tako napunjena da prođe kroz vode blizu evropskih zemalja. To je izazvalo zabrinutost nevladinih organizacija i priobalnih zemalja, posebno skandinavskih, i zato je odlučeno da se napuni u Murmansku.

Bonus video: