Najveći pad realne potrošnje u EU i eurozoni od 1999.

Realni dohodak domaćinstava u eurozoni po stanovniku porastao je za 1,1 posto

2277 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Beta-AP
Foto: Beta-AP

U Evropskoj uniji i eurozoni u prvom je tromjesečju realna potrošnja po stanovniku na kvartalnom nivou pala najviše od početka vremenskih serija odnosno od 1999. godine, pokazuje izvještaj Eurostata koji obuhvata podatke 14 zemalja.

U prvom tromjesečju, kada su zemlje članice u martu uveliko počele uvoditi mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, realna potrošnja domaćinstava po stanovniku u EU pala je za 2,9 posto, nakon pada za 0,2 posto u prethodnom tromjesečju, pokazao je u utorak objavljen izvještaj.

To je njen najveći pad od početka tih vremenskih serija u 1999, navodi se u izvještaju.

Realni dohodak domaćinstava po stanovniku u EU uvećan je pak za 1,2 posto, nakon pada za jedan posto u četvrtom kvartalu 2019, prenosi Hina.

U eurozoni je realna potrošnja domaćinstava po stanovniku pala za tri posto, nakon pada za 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. To je takođe njen najveći pad od početka vremenskih serija u 1999. godini.

Realni dohodak domaćinstava u eurozoni po stanovniku porastao je za 1,1 posto, nakon što je u istom postotku smanjen u četvrtom tromjesečju 2019. .

Značajan rast stope štednje domaćinstava

Stopa štednje domaćinstava u prvom kvartalu značajno je porasla u EU i eurozoni - za 4,3 postotna boda u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine.

Porasla je u svim zemljama članicama za koje su rezultati bili raspoloživi, odnosno u njih 14: Belgiji, Danskoj, Holandiji, Italiji, Francuskoj, Španiji, Irskoj, Austriji, Finskoj, Portugaliji, Njemačkoj, Češkoj, Švedskoj i Poljskoj.

Najveći rast stope štednje domaćinstava imale su Belgija, Danska i Holandija, a najslabiji Poljska, Švedska i Češka.

Kod svih zemalja, uz izuzetak dvije, njen se rast pripisuje značajno smanjenoj individualnoj potrošnji. Najizraženiji pad individualne potrošnje zabilježen je u Italiji, Španiji i Belgiji, a slijedi Francuska.

U prvom kvartalu bruto raspoloživi dohodak domaćinstava u EU porastao je za 1,2 posto, a u eurozoni za 0,9 posto..

Pritom je bruto raspoloživi dohodak porastao u Poljskoj, Danskoj, Češkoj, Irskoj, Holandiji i Finskoj, dok je smanjen u Španiji, Italiji, Portugaliji, Njemačkoj i Austriji.

Podaci za Hrvatsku nisu bili dostupni. Naime, podaci za domaćinstva nisu dostupni za zemlje-članice čiji je BDP u tekućim cijenama manji od jedan posto ukupnog tako iskazanog BDP-a EU-a, napominju u izvještaju.

Pad stope investicija domaćinstava

Stopa investicija domaćinstava u prvom kvartalu pala je u EU za 0,3 postotna boda, a u eurozoni za 0,2 postotna boda.

Među zemljama članicama čijim su podacima raspolagali u Eurostatu, najveći pad stope investicija domaćinstava zabilježen je u Španiji, Francuskoj i Belgiji.

U sedam zemalja članica stopa investicija domaćinstava je uvećana, pri čemu najviše u Njemačkoj, Holandiji i Danskoj.

Bonus video: