Njemačka ministarka: Vakcina najranije sredinom 2021.

Na sjednici njemačke vlade je donesena odluka o finansijskoj pomoći za tri kompanije koje rade na pronalasku vakcine, za šta je iz posebnog programa izdvojeno 750 miliona eura

2316 pregleda 3 komentar(a)
Karliček, Foto: Beta-AP
Karliček, Foto: Beta-AP

Njemačka ministarka za obrazovanje i razvoj Anja Karliček najavila je dodatna sredstva kompanijama koje rade na pronalasku vakcine protiv koronavirusa, ali je istodvremeno ublažila očekivanja da bi vakcina mogla biti gotova prije sredine sljedeće godine.

"Ne smijemo očekivati čuda i moramo polaziti od toga da će vakcina za šire slojeve stanovništva biti spremna najranije sredinom sljedeće godine", rekla je Karliček nakon sastanka njemačke vlade.

Na sjednici vlade je donesena i odluka o finansijskoj pomoći za tri kompanije koje rade na pronalasku vakcine, za šta je iz posebnog programa izdvojeno 750 miliona eura, prenosi Hina.

Sredstva podijeljena na tri firme

Sredstva bi trebalo da budu podijeljena na firme BioNTech iz Majnca, CureVac iz Tibingena i IDT Biologika iz Desaua koje je preporučio poseban kolegijum stručnjaka.

Zauzvrat, njemačka vlada očekuje da će "primjereni dio proizvodnje vakcine" biti stavljen na raspolaganje njemačkim zdravstvenim ustanovama.

"Svim njemačkim građanima koji žele biti vakcinisani će to biti i omogućeno", rekla je Karliček. Ona je najavila da će od sljedeće sedmice voditi "intenzivne razgovore" s kompanijama kako bi bila definisana raspodjela sredstava.

Dodatna sredstva bi prije svega trebalo da budu iskorištena za povećanja proizvodnih kapaciteta i kapaciteta za provođenje kliničkih studija.

Jedna od firmi koje će biti subvencionisane, CureVac, u aprilu je došla u centar pažnje javnosti nakon što je otkriveno da je Vašington pokušao finansijskim sredstvima tu firmu privući u SAD i time osigurati ekskluzivno pravo na korišćenje vakcina.

Bonus video: