U Bjelorusiji uhapšena 32 ruska državljanina osumnjičena za destabilizaciju zemlje

Tamošnji mediji prijeneli su da su hapšenja sprovedena poslije saznanja da je u Belorusiju stigla grupa od "200 boraca u cilju da destabilizuju situaciju tokom predizborne kampanje".

8002 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bjeloruske vlasti saopštile su danas da su uhapsile 32 "ruska borca" privatne oružane grupe Vagner, poznate kao bliske Kremlju, jer su osumnjičeni za "destabilizaciju" zemlje pred predsjedničke izbore zakazane 9. avgusta.

Tamošnji mediji prijeneli su da su hapšenja sprovedena poslije saznanja da je u Belorusiju stigla grupa od "200 boraca u cilju da destabilizuju situaciju tokom predizborne kampanje". Mediji su dodali da su uhapšeni privukli pažnju osoblju hotela gdje su odsjeli, jer se nisu ponašali kao turisti, i oblačili se u vojnom stilu. Dodaje sa da nisu pili alkohol i da nisu odlazili na zabave.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se kandidovao na predstojećim izborima, izjavio je danas da od Rusije traži objašnjenja.

Lukašenko je rekao da su uhapšeni saslušani a pošto su ruski državljani treba odmah pitati ruske nadležne organe da objasne šta se dešava.

Odnosi Rusije i Belorusije tradicionalno su dobri, ali se periodično javljaju napetosti posebno zbog pitanja energetike. Međutim, Lukašenko posljednjih mjeseci optužuje Moskvu da želi Belorusiju da pretvori u vazala i da manipuliše predsjedničkim izborima.

Bonus video: