novih manjih protesta i dalje ima u glavnom gradu njemačke

Desetine policajaca povrijeđeno na demonstracijama desnice u Berlinu protiv mjera tokom epidemije

Oko 20.000 ljudi, po procjenama policije, učestvovalo je u šarolikim demonstracijama u Berlinu u subotu: "slobodni mislioci", aktivisti protiv vakcina, aktivisti "teorija zavjere" i pristalice krajnje desnice

14307 pregleda 7 komentar(a)
Detalj sa protesta u Berlinu, Foto: AP/Markus Schreiber
Detalj sa protesta u Berlinu, Foto: AP/Markus Schreiber

Četrdesetpet policajaca povrijeđeno je u Berlinutokom protesta desetina hiljada demonstranata koji zahtijevaju ukidanje restriktivnih mjera za borbu protiv KOVID-19, saopštila je policija, dok novih manjih protesta i dalje ima u glavnom gradu.

Tokom protesta u subotu su uhapšene 133 osobe.

Oko 20.000 ljudi, po procjenama policije, učestvovalo je u šarolikim demonstracijama u Berlinu u subotu: "slobodni mislioci", aktivisti protiv vakcina, aktivisti "teorija zavjere" i pristalice krajnje desnice.

Detalj sa protesta u Berlinu
Detalj sa protesta u Berlinufoto: AP/Markus Schreiber

Demonstranti, od kojih većina nije nosila maske i nisu poštovali rastojanje od drugih od 1,50 metra propisano u Njemačkoj, ipli su u povorci ka Brandenburškoj kapiji. Policija je počela da ih rasteruje još popodne, ali stotinak je ostalo do kasno uveče.

Policija je podnijela prijavu protiv organizatora događaja zbog "nepoštovanja higijenskih pravila".

Tokom odvojene antifašističke demonstracije u berlinskom okrugu Nojkeln, demonstranti su bacali kamenje na policiju, ispaljivali rakete za vatromet i oštetili dva policijska vozila i kancelariju jedne lokalne stranke.

Ukupno 1.100 policajaca bilo je raspoređeno u subotu na mjestu oba protesta.

Danas se nekoliko stotina demonstranata ponovo okupilo kod Brandenburške kapije, navodi novinar AFP-a. Većina je nosila maske i poštovala rastojanje od drugih.

Detalj sa protesta u Berlinu
Detalj sa protesta u Berlinufoto: AP/Markus Schreiber

Iako je Njemačka relativno pošteđena tokom pandemije i ima manje od 9.200 umrlih, vlasti su alarmirane zbiog ponovnog širenja zaraze.

Političari su kritikovali subotnji skup, smatrajući ga neodgovornim.

"Da, protesti bi trebalo da budu mogući i u ovo doba koronavirusa, ali ne na taj način", rekao je ministar zdravlja Jens Špan, ističući potrebu da se poštuju proglašene sanitarne mere.

Preporučujemo za Vas