najveći pad u jednom tromjesječju

Rekordan pad BDP u Švedskoj i pored ublažavanja mjera izolacije

U kvartalu april-jun privredna aktivnost opala je za 8,6 odsto u odnosu na prvi kvartal, a 8,2 odsto na godišnjem nivou, po prvoj procjeni instituta za statistiku SCB

2935 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švedska je objavila rekordan pad svog BDP od preko osam odsto u drugom kvartalu, iako je ublažila mjere izolacije uvedene radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

U kvartalu april-jun privredna aktivnost opala je za 8,6 odsto u odnosu na prvi kvartal, a 8,2 odsto na godišnjem nivou, po prvoj procjeni instituta za statistiku SCB.

To je najveći ikad dosad zabiljeležen pad u jednom tromesečju, prema SCB koji vodi te podatke tek od 1980., piše N1.

Po poslednjoj prognozi vlade u junu, Švedska predviđa pad BDP od šest odsto za cijelu godinu, najveći od 1940. godine.

"Veliki pad švedske privrede u drugom tromjesečju pokazuje da ona nije imuna na Kovid, uprkos blagim mjerama izolacije o kojima se mnogo govorilo. Ipak, ekonomski pad u prvom kvartalu je stavlja u bolju grupu zemalja od užasa zabeleženog drugdje u Evropi", rekli su analitičari Kapital ekonomiksa.

Evrozona, u kojoj nije Švedska, imala je pad BDP-a od 12,1 odsto, zbog minusa u Francuskoj, Italiji i Španiji. Prva evropska privreda Nemačka oduprla se malo bolje sa padom BDP-a od 10 odsto.

Za razliku od mjera drugde u Evropi, Švedska nije zatvorila svoje stanovništvo zbog koronavirusa i zadržala je otvorene kafee, barove, restorane i kompanije tražeći od svakog pojedinca da preuzme odgovornost, što je bilo dovoljno da se snažno smanji zaražavanje.

Švedske vlasti uvek su naglašavale da njihova strategija nije namijenjena da odbrani ekonomiju, već je uvijek imala zdravstvene ciljeve.

Ipak, bilans je sporan, sa više od 5.700 umrlih i 80.000 zaraženih Švedska je među najteže pogođenim zemljama u odnosu na stanovništvo.