Ruska vakcina protiv korone će se zvati Sputnjik

Početak industrijske proizvodnje vakcine je predviđen za septembar

3856 pregleda 135 reakcija 8 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Vakcina protiv koronavirusa koju je razvila Rusija nazvana je "Sputnjik V" (V za vakcinu), po sovjetskom satelitu, prvoj svemirskoj letjelici koja je poslata u orbitu Zemlje, rekao je predsjednik fonda uključenog u razvoj vakcine.

Više od milijardu doza je unaprijed naručilo 20 stranih država, rekao je Kiril Dmitrijev, i precizirao da treća faza proba počinje sjutra, a početak industrijske proizvodnje vakcine je predviđen za septembar.

Predsjednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svijetu vakcina protiv kovida-19.

Putin je na video-sjednici s Vladom, koju je direktno prenosila TV Rusija-24, rekao: "Koliko mi je poznato, jutros je prvi put u svijetu registrovana vakcina protiv novog koronavirusa".

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula saopštilo da je završilo kliničko ispitivanje vakcine koju je razradilo zajedno sa Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.

Predsjednik fonda Dimitrijev je osudio "koordinirane medijske napade protiv ruske vakcine" kojim se pokušava da se diskredituje ruski pristup zbog "političkih razmimoilaženja".

"Politizovan pristup ruskoj vakcini od strane jednog broja zapadnih zemalja ugrožava život njihovih građana. Umesto što konstantno kritikuju Rusiju koja će biti prva zemlja na svijetu da registruje vakcinu protiv koronavirusa, bilo bi bolje da se angažuju u konstruktivnom dijalogu sa nama", rekao je Dimitrijev.

Osvrćući se na naziv vakcine po satelitu, Dimitrijev izrazio želju za saradnjom sa SAD kao za vrijeme misije Sojuz-Apolo, tokom 1970-ih godina.

Bonus video: