Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine

Berlin sumnja u kvalitet i efikasnost ruske vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je oprezno reagovala na vijest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv koronavirusa, podsjećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine

3087 pregleda 61 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačko Ministarstvo zdravlja izrazilo je danas sumnju u "kvalitet, efikasnost i bezbjednost" vakcine protiv koronavirusa koju je danas najavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ne postoje poznati podaci o kvalitetu, efikasnosti i bezbjednosti ruske vakcine", rekao je neimenovani portparol njemačkog ministarstva i dodao da je u Evropskoj uniji (EU) "bezbjednost pacijenata jedan od prioriteta".

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svijetu vakcina protiv kovida-19, prenijela je TV Rusija-24.

Međutim, Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je oprezno reagovala na vijest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv koronavirusa, podsjećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

"U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure", izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević novinarima odgovarajući na pitanje o vijesti iz Rusije o "prvoj vakcini" protiv koronavirusa.

Portparol je rekao da pretkvalifikacija uključuje pregled i procjenu svih potrebnih podataka o bezbjednosti i efikasnosti vakcine, prikupljenih u kliničkim ispitivanjima. Jašarević je dodao da je procedura ista za "svaku kandidat-vakcinu".