Zeman obećao da će biti manje arogantan i skromniji, ali vrijeđao novinara: Imaš glas kao mutant

Zeman je zjavio i da mu je dnevnik "Lidove novini" još kada je bio premijer dao povoda da vjeruje da su "češki novinari budale, a odbio je da odgovori na pitanje nezavisnog nedjeljnika "Respekt" da li će sada iz svog tima skloniti kontroverznog kancelara i savjetnika
2 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Miloš Zeman, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2018. 17:06h

Predsjednik Češke Miloš Zeman zahvalio je danas biračima za to što su mu u petak i danas u drugom krugu direktnih predsjedničkih izbora omogućili da i narednih pet godina ostane na čelu Češke, obećao da je to njegova posljednja funkcija u politici, i najavio da će od sada biti manje arogantan i skromniji.

"Prije pet godina mi je povjerenje dalo 2,7 miliona birača, a sada 2,8 miliona. U narednih pet godina idem sa poverenjem tih građana Česke i vjerujem da ih neću razočarati", kazao je Zeman nakon prebrajanja glasova sa 99,9 odsto birališta.

Zeman je kazao da će, pošto je ponovo izabran za predsjednika, više vremena ostaviti premijeru u pokušaju i lideru stranke ANO, milijarderu Andreju Babišu, da još jednom proba da sastavi vladu u koju za sada niko neće, jer se protiv Babiša vodi krivična istraga zbog mahinacija s dva miliona eura evropskih dotacija za njegovu porodičnu farmu "Rodino gnijezdo".

Zeman je kao noseću temu svog narednog predsjedničkog mandata naveo to da želi da se izbori da Česi dobiju pravo da odlučuju na opštem referendumu, što traže ekstremisti iz parlamentarne stranke "Sloboda direktna demokratija" u želji da organizuju referendum o izlasku Češke iz Evropske unije.

"Želim da se borim za aktivni građanski pristup. Uvjerio sam se da su ne samo novinari, nego su i neki političari, daleko manje inteligentni od običnog građanina. I zato bih želio da građani dobiju pravo da odučuju direktno ne samo na referendumu, nego i na izborima za predsjednika regiona, opština i gradonačelnika", rekao je Zeman.

Iako je danas, poslije izborne pobjede obećao da će svoj drugi i po Ustavu posljednji petogodišnji mandat obavljati uz više skromnosti, manje arogantno i bahato, Zeman je pobjedničku izjavu i kratku konferenciju za novinare odmah iskoristio da izvrijeđa medije.

Izvještaču češkog javnog TV servisa kazao je da ima "glas kao mutant", izjavio da mu je dnevnik "Lidove novini" još kada je bio premijer dao povoda da vjeruje da su "češki novinari budale, a odbio je da odgovori na pitanje nezavisnog nedjeljnika "Respekt" da li će sada iz svog tima skloniti kontroverznog kancelara i savjetnika, što je od Zemana tražio i premijer Babiš.

"Ne samo da ću popuniti svoj tim novinarima Respekta i Hospodaržskih novina, nego ću milonera Zdenjeka Bakalu (vlasnika tih medija) angažovati kao savjetnika kako da se pokrade Češka", izjavio je ironično Zeman, umjesto odgovora na postavljeno pitanje.

Zeman je u drugom krugu izborio vrlo tijesnu pobjedu od 51,38 odsto glasova na osnovu prebrojenih glasova sa 99,95 odsto birališta dok je naučnik Jirži Drahoš, nezavisni kandidat s podrškom opozicionih konzervativaca i liberala, osvojio 48,61 odsto glasova, dok je odziv birača dostigao za Češku veoma visokih 66,6 odsto.

Bonus video: