Pogledajte: Grčka policija suzavcem spriječila demonstrante da ometaju potpisivanje dogovora

Događaje na obali Prespanskog jezera prate jake mjere obezbjeđenja
66 pregleda 0 komentar(a)
Psarades, Grčka, Foto: Reuters
Psarades, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2018. 10:30h

Grčka policija onemogućila je danas protivnike grčko-makedonskog sporazuma oko imena da spriječe ceremoniju potpisivanja dogovora, koja je održana u selu Psarades. Kako je prenijela agencija MIA, policija je suzavcem rastjerala demonstrante kada su pokušali da uđu u bezbjednosnu zonu i stignu do tog sela, koje se nalazi na grčkoj obali Prespanskog jezera. Taj dokument prije podne su potpisali šefovi diplomatija Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa posrednikom UN, u prisustvu premijera dvije zemlje i visokih predstavnika EU i UN, koje su posredovale u pregovaranju. Nakon potpisivanja, delegacije vlada Makedonije i Grčke čamcima su otišle na makedonsku stranu pograničnog područja Prespe gde će susret biti nastavljen bilateralnim razgovorima i zajedničkim ručkom u selu Oteševo.

Događaje na obali Prespanskog jezera prate jake mjere obezbjeđenja. Dogovorom Ciprasa i Zaeva koji je postignut 12. juna, predviđeno je da Makedonija promijeni ime u "Republika Sjeverna Makedonija" uz promjenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum dva premijera pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima je i Rusija. Dogovor o rješenju spora oko oko imena Makedonije podstakao je duboko nacionalističke stavove i u Grčkoj i u Makedoniji, a kritičari premijera Ciprasa i Zaeva optužuju za "izdaju".

Galerija

Bonus video: