EU spremna da pooštri sankcije, Tihanovska poziva lidere da ne priznaju izbore

Evropski komesar za industriju je rekao da je jasno da ishod predsjedničkih izbora u Bjelorusiji nije u skladu sa željom naroda

2261 pregleda 6 komentar(a)
Tihanovska, Foto: AP Photo
Tihanovska, Foto: AP Photo

Lideri Evropske unije spremni su da uvedu oštrije sankcije Bjelorusiji na današnjem vanrednom onlajn samitu, posvećenom krizi u toj zemlji, izjavio je evropski komesar za industriju Tijeri Breton.

Breton je za radio Evropa 1 rekao da je jasno da ishod predsjedničkih izbora u Bjelorusiji nije u skladu sa željom naroda.

"Bilo je neprihvatljivog nasilja, a vladavina prava nije poštovana. Sankcije su već preduzete i bez sumnje će popodne biti pojačane", naveo je Breton, a prenosi Rojters.

On je dodao i da će EU, nakon vojnog puča u Maliju, insistirati na demokratskom procesu kojim se poštuje ustav i poručio da izbori moraju da se održe u razumnom vremenskom roku, prenosi Tanjug.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Bjelorusije 9. avgusta poslije predsjedničkih izbora, na kojima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko.Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Tihanovska poziva Evropu da ne prizna izbore

Bivša kandidatkinja za predsjednika Belorusije Svetlana Tihanovska pozvala je evropske lidere da ne priznaju ishod predsjedničkih izbora u toj zemlji, održanih 9. avgusta, na kojima je pobijedio Aleksandar Lukašenko.

"Pozivam vas da ne priznate ove lažne izbore", navela je Tihanovska, obraćanjući se Evropskom savjetu na engleskom jeziku na snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Ona je dodala da je inicirala formiranje Nacionalnog koordinacionog savjeta Bjelorusije kako bi olakšala mirnu tranziciju vlasti u Bjelorusiji, prenosi Tas.

Tihanovska je rekla da će to tijelo odmah pozvati na održavanje novih, kako je navela, fer i demokratskih predsjedničkih izbora pod međunarodnim nadzorom.

Ona je pozvala evropske lidere da poštuju principe međunarodnog prava, suverenitet Bjelorusije i izbor naroda Bjelorusije.

Tihanovska se trenutno nalazi u Litvaniji, a njeno obraćanje objavljeno je uoči hitnog samita EU o situaciji u Bjelorusiji, koji bi trebalo da se održi danas u vidu video-konferencije.

Nacionalni koordinacioni savjet, u kojem je okupljeno oko 70 opozicionara, uspostavljen je u utorak.

Njegov glavni cilj je da olakša mirnu tranziciju vlasti u Bjelorusiji.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko odbacio je formiranje tog savjeta kao pokušaj preuzimanja vlasti. Protesti u Minsku ne jenjavaju. Protestima u Belorusiji se priključilo nekoliko hiljada radnika u fabrikama, tražeći od Lukašenka da podnese ostavku uz poruke da su izbori pokradeni.

Bjelorusija je održala predsedničke izbore 9. avgusta, a prema konačnim rezultatima bjeloruske Centralne izborne komisije 14. augusta sadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko dobio je 80,1 odsto glasova.

Odmah po objavljivanju prvih rezultata uslijedili su višednevni nemiri širom zemlje, a na demonstracijama je poginuo jedan čovjek.

U prvim danima protesta demonstranti su se sukobili sa policijom i tada je 6.000 ljudi privedeno, a desetine građana i policajaca su povrijeđene.

Bonus video: