„Moja smrt ne odgovara Putinu”

Saradnici ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je prema njihovim tvrdnjama otrovan zbog političkog aktivizma, pokušavaju da ga prebace u inostranstvo na liječenje

21648 pregleda 27 reakcija 4 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Dan prije nego što je kritičar Kremlja Aleksej Navaljni kolabirao, pošto je kako tvrde njegovi saveznici otrovan, sastao se sa grupom mladih pristalica i suočio sa uobičajenim pitanjem: kako to da nije mrtav?

Prema riječima jednog pristalice, 44-godišnjak se nasmiješio. Zbog kampanje protiv Kremlja i korupcije među zvaničnicima on je stekao brojne neprijatelje i našao se na meti napada, stoga ga to pitanje nije iznenadilo.

„Čak se i našalio zbog toga što mora da se pravda jer još nije ubijen“, kazao je za Rojters Ilja Čumakov, jedan od više od dvadeset aktivista koji su se sastali sa Navaljnim u srijedu u sibirskom gradu Tomsku.

Onda se, prema riječima Čumakova, uozbiljio i dodao da njegova smrt ne odgovara predsjedniku Vladimira Putina. „Kazao je da to ne bi bilo dobro za Putina. Da bi dovelo do toga da Navaljnog smatraju herojem“, kazao je Čumakov.

Navaljnom, koji se bori za život, pozlilo je dok se vraćao iz Novosibirska i Tomska gdje će u septembru biti održani lokalni izbori.

Opozicionar je obišao je ove gradove kako bi podržao nezavisne kandidate na izborima, a njegovi saradnici tvrde da je glavna svrha posjete bilo organizovanje sistema „pametnog glasanja“ budući da se radi o ključnim regionima sa preko 40 miliona birača.

Ruski novinski sajt „Tayga.Info“ objavio je da je Navaljni takođe prikupljao informacije i snimao istraživački film o korupciji među lokalnim političarima iz Ujedinjene Rusije. Njegova otkrića o korupciji među istaknutim pripadnicima ruske vlade imala su milione pregleda na internetu i dovela su do uličnih protesta.

Navaljni je u srijedu na društvenim mrežama objavio fotografiju sa pristalicama, pozivajući dobrovoljce. Pored fotografije je napisao „Prevaranti neće sami napustiti vlast“.

Navaljni je takođe koristio i proteste u Bjelorusiji kako bi ubijedio Ruse da podrže opozicione kandidate. U nedavnom snimku na Jutjubu pričao je o tome kako su uspješni štrajkovi radnika u bjeloruskim fabrikama pojačali pritisak na tamošnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka.

„Nema sumnje da je Navaljni otrovan zbog političke pozicije i aktivnosti“, kazao je Vjačeslav Gimadi, šef pravnog odsjeka Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije.

Navaljnom je pozlilo u avionu na povratku iz Tomska u Moskvu, a njegova portparolka Kira Jarmiš je kazala da vjeruje da je otrovan na aerodromu gdje je popio čaj. „To je jedino što je popio tokom jutra. Ljekari kažu da je toksin brže apsorbovan jer se nalazio u vreloj tečnosti. Sada je u komi“, kazala je Jarmiš“. Ljekari su, kako prenosi Rojters, juče davali kontradiktorne informacije o njegovom stanju, rekavši da je njegovo stanje stabilno, da je u komi, da mu je život ugrožen i da rade sve kako bi ga spasili. Kremlj je odmah demantovao svaku povezanost sa eventualnim trovanjem opozicionara.

Bolničko osoblje, koje je u samom početku bilo predusretljivo i prosljeđivalo informacije, kasnije je odbilo da im pokaže rezultate testova koji bi ukazali na trovanje, kazala je Jarmiš.

„Očigledno je da pokušavaju da dobiju na vremenu“, kazala je Jarmiš. U međuvremenu, istražitelji su zaplijenili njegove stvari tvrdeći da tragaju za medikamentima ili drugim potencijalnim otrovima.

Saradnici Navaljnog uputili su zvanični zahtjev Kremlju da im pomogne da ga evakuišu i prebace na liječenje u inostranstvo.

Anastasija Vasiljeva, lična ljekarka Navaljnog, na Tviteru je objavila da želi da premjesti Navaljnog u vodeći evropski centar za kontrolu otrova, a za portal Meduza je kazala da sada pokušavaju da dobiju medicinsku dokumentaciju i prebace opozicionog lidera iz Omska u Moskvu. Ona je istakla da su potrebni dodatni testovi kako bi potvrdili dijagnozu, dok je iz bolnice u Omsku saopšteno da Navaljni nije u stanju da bude premješten.

Francuski predsjednik Emanuel Makron kazao je sinoć da je Francuska spremna da pruži punu podršku Navaljnom, uključujući i azil. Francuski lider je rekao i da će pažljivo pratiti istragu o uzroku njegove bolesti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da je neophodno razjasniti okolnosti pod kojima se Navaljni izenada razbolio, dodajući da informacije koje su sada dostupne ne djeluju dobro.

„Nadam se da će se brzo oporaviti, a ukoliko to od nas bude zatraženo, pružićemo mu medicinsku pomoć i staviti na raspolaganje njemačke bolnice, ali zahtjev iz Rusije mora biti upućen”, kazala je Merkel.

Njemački list „Bild“ objavio je sinoć da je specijalni medicinski avion sa timom osoblja za intenzivnu njegu sinoć poletio iz Berlina za Rusiju kako bi doveo Navaljnog u Njemačku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je ranije juče da želi brzi oporavak Navaljnom - kao što bi to poželio svakom građaninu u takvim okolnostima - i da će vlasti razmotriti zahtjev za liječenje u inostranstvu ukoliko bude podnijet. Peskov je istakao da trovanje moraju potvrditi laboratorijski testovi.

Navaljni 44-godišnji pravnik i aktivista u borbi protiv korupcije, u više navrata je hapšen i zatvaran zbog organizovanja protesta protiv Kremlja i fizički je napadan na ulici.

Nakon što je 2017. godine poliven zelenom bojom djelimično je oslijepio na jedno oko, a prošle godine je u zatvoru dobio akutnu alergijsku reakciju za koju je jedan doktor kazao da je mogla biti rezultat trovanja nepoznatom hemijskom supstancom.

Fabrika otrova ponovo u pogonu

Aleksej Navaljni je još jedan u nizu kritičara Kremlja za koje se sumnja da su otrovani pod nerazjašnjenim i nejasnim okolnostima. U posljednjih 100 godina više političkih protivnika se misteriozno razboljelo, a prema pisanju „Gardijana“ djeluje kao da su svi oni žrtve tajne laboratorije za otrove koju je osnovao Vladimir Lenjin 1921. godine.

Cilj laboratorije je bio da se efikasno i bez milosti obračuna sa neprijateljima države.

Prema riječima bivšeg Staljivovog špijuna Pavela Sudoplatova, KGB je davno došao do zaključka da je otrov najbolja metoda za eliminisanje neželjenih pojedinaca. Moderna nasljednica KGB - FSB – izgleda da dijeli taj stav, piše britanski list.

Tokom Hladnog rata, KGB je bio poznat po likvidiranju neprijatelja. Ukrajinski nacionalistički lider Stefan Bandera ubijen je 1959. godine cijanidom preko pištolja na raspršivanje koji je bio sakriven u novinama. Bugarski disident Georgi Markov ubijen je dok je čekao autobus u Londonu. Oružje je bio kišobran sa otrovnim vrhom.

Tokom 1990-ih za vrijeme Borisa Jeljcina, egzotična ubistva su prestala. Međutim, „Gardijan“ ističe da kada je Putin došao na vlast, političke likvidacije su nastavljene. Spekuliše se da je fabrika otrova - mračna zgrada u predgrađu Moskve - ponovo u pogonu.

Među mogućim žrtvama su Roman Cepov, Putinov tjelohranitelj koji je preminuo nakon što je 2004. godine popio čaj u lokalnoj kancelariji FSB. Iste godine novinarka Ana Politkovskaja se razboljela na letu za Rostov, izgubivši svijest nakon što je popila čaj u avionu. Preživjela je, ali je dvije godine kasnije ubijena ispred stana u Moskvi.

Najozloglašenije ubistvo vijeka dogodilo se nekoliko nedjelja kasnije. Meta je bio Aleksandar Litvinjeno, bivši zvaničnik FSB koji je promijenio stranu. Dvojica ubica - Dmitrij Kovtun i Andrej Lugovoj - sastali su se sa Litvinjenkom u hotelu u Londonu. Nakon što je popio zeleni čak otrovan radioaktivnim plutonijumom, umro je tri nedjelje kasnije.

U martu 2018, drugi par ubica stigao je iz Moskve u Londonu na skoro isti način na koji su to učinili Kovtun i Lugovoj 12 godina ranije. Njihova meta je bio Sergej Skripalj, dvostruki ruski agent koji je radio za MI6. Ubice su bili pripadnici ruske vojne obavještajne agencije: Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin.

Britanska vlada tvrdi da su Miškin i Čepiga posuli nervni agens - novičok – na kvaku na ulaznim vratima Skripaljevog doma u Solzberiju. On i njegova kćerka Julija su nekoliko sati kasnije nađeni bez svijeti na klupi u centru grada. Oni su preživjeli, ali je jedna druga žena preminula dva mjeseca kasnije nakon što se porpskala novičkom koji se nalazio u flašici za parfem.

Bonus video: