Muskat ispitivan u vezi sa istragom ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije

Novinarka je ubijena u bombaškom napadu na automobil u blizini njene kuće u oktobru 2017. godine. Tri muškarca optužena za podmetanje bombe uhapšena su nedugo zatim

11971 pregleda 4 komentar(a)
Muskat, Foto: Boris Pejović
Muskat, Foto: Boris Pejović

Bivšeg premijera Malte, Džozefa Muskatu, policija je ispitivala u vezi s istragom ubistva antikorupcijske novinarke Dafne Karuane Galicije, prenosi Gardijan.

Muskat je podnio ostavku na mjesto lidera države članice Evropske unije u januaru, nakon što je sve širi politički skandal oko smrti novinarke prijetio da sruši njegovu vladu. Današnji intervju predstavlja prvi slučaj kada su ga istražitelji formalno ispitivali u vezi sa slučajem.

U izjavi objavljenoj nakon što je napustio sjedište policije u glavnom gradu Valeti, Muskat je rekao da su mu službenici "zvanično potvrdili da nisam pod istragom u vezi sa slučajem, koji je zaključen tokom mog mandata".

Odluka o ispitivanju podstaknuta je izjavom glavnog osumnjičenog, poslovnog magnata Jorgena Feneka, potvrdio je Muskat. Muskat je u junu negirao tvrdnje Feneka da su njih dvojica u dva navrata razgovarali o osjetljivim detaljima slučaja, uključujući postojanje tajnih snimaka koje je napravilo lice koje je posredovalo, dok je Fenek bio pod istragom.

"Danas sam odgovarao na pitanja policije u vezi sa izjavom Jorgena Feneča u vezi s ubistvom Dafne Karuane Galicije, a koja je, prema navodima medija, data tek nakon što je Feneku odbijeno pomilovanje", rekao je Muskat.

„Iako nisam slobodan da objavim detalje, pitanja su se odnosila na tačke koje su već u javnom domenu i na koje sam takođe javno odgovorio", kazao je on.

Hapšenje Feneka prošle godine dovelo je do ostavke Muskatovog šefa i dva njegova ministra i na kraju do odluke Muskata da napusti vladu.

Biznismen, čiji se interesi kreću od hotela do kockarnica i projekta koji je sponzorisala vlada Malte, izjasnio se da nije kriv za optužbe za saučesništvo u ubistvu Karuane Galicije. Takođe je negirao optužbe da je zagovarao podmićivanje članova Muskatovog kabineta. Oni koji su povezani s ovim navodima negiraju svako pogrešno postupanje.

Muskat je svoju laburističku stranku doveo do pobjede ogromnom većinom 2013. godine nakon dvije decenije u opoziciji. Njegov mandat bio je obilježen i ekonomskom ekspanzijom i političkim skandalom.

Tržište imovine i finansijskih usluga u zemlji procvalo je zahvaljujući unosnoj šemi „zlatnih pasoša“ - koja je sada uništena - što je omogućilo bogatim investitorima iz Rusije, Kine i sa Bliskog istoka da kupuju malteško državljanstvo i lak pristup EU.

Vođa laburista vraćen je na vlast u junu 2017. godine, uprkos otkrivanjima Karuane Galicije da su njegov ministar energetike i njegov šef osoblja stekli fiktivne kompanije ubrzo nakon stupanja na dužnost.

Novinarka je ubijena u bombaškom napadu na automobil u blizini njene kuće nekoliko mjeseci kasnije, u oktobru 2017. godine. Tri muškarca optužena za podmetanje bombe uhapšena su nedugo zatim.

Policija je sumnjala da je Fenek umiješan u ovaj slučaj već 2018. godine, kada je Muskat potpisao nalog za naredbu prisluškivanja njegovog telefona.

Međutim, istražitelji nisu krenuli protiv navodnog "mozga operacije" sve do kraja 2019. godine, kada je uhapšen na moru dok je plovio van Malte na svojoj jahti.

Bonus video: