Kremlj, za sada, uz slabog Lukašenka

Izvori bliski ruskim vlastima tvrde da sami protesti neće biti dovoljni za svrgavanje predsjednika Bjelorusije

5460 pregleda 1 komentar(a)
ukašenko i Putin u Sočiju u februaru 2020. godine, Foto: Rojters
ukašenko i Putin u Sočiju u februaru 2020. godine, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da će bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko za sada ostati na vlasti uprkos protestima protiv njega i rado ga gleda kako se preznojava, kazala su za Rojters dva izvora bliska Kremlju.

Moskva zapravo želi da vidi oslabljenog Lukašenka, koji se opirao i javno istupao protiv ponuda Moskve o dubljim političkim i ekonomskim integracijama. „Oni će rado čekati i gledati Lukašenka kako se muči. Ne vole ga pretjerano, ali ga ipak podržavaju“, kazao je za Rojters izvor blizak visokim zvaničnicima u Kremlju.

Drugi izvor je takođe kazao da oslabljeni Lukašenko odgovara potrebama Kremlja. „Moći će sa njim da rade što hoće i to će definitivno iskoristiti“, kazao je izvor.

Prema mišljenju sagovornika Rojtersa, Svetlana Tihanovskaja, bjeloruska opoziciona liderka koja je prošle nedjelje pobjegla u egzil u Litvaniju, još uvijek nije snažan igrač u očima Moskve. Oba izvora tvrde da Kremlj smatra da će Lukašenko preživjeti krizu, uprkos taktičkim grešakama koje je napravio.

„Na kraju će se ovo loše završiti za Lukašenka, ali ne još“, kazao je izvor britanske agencije.

Lukašenko zna da Moskva „uvijek podržava postojeće režime, koliko god bili neodrživi“ kazao je sagovornik i dodao da sami protesti neće biti dovoljni za zbacivanje Lukašenka. „Neko drugi treba da izvrši pritisak na njega kako bi se to dogodilo, a sada ne postoji niko ko će to uraditi“.

U međuvremenu u Bjelorusiji dvojica vodećih članova novoformiranog opozicionog savjeta ispitani su juče u krivičnoj istrazi oko navodnog pokušaja preuzimanja vlasti, dok su protesti protiv Lukašenka nastavljeni.

Još uglednih ličnosti, uključujući i olimpijskog sportistu Vadima Devjatovskog, koji je prethodno bio pristalica režima, istupile su protiv Lukašenka. Devjatovski je na Tviteru napisao da „Lukašenko nije moj predsjednik“.

Lukašenko, koji je u više navrata zaprijetio da će ugušiti nerede, tvrdi da će kriza uskoro biti gotova. „Ovo je moj problem, koji ja treba da riješim i rješavamo ga“, kazao je on u obraćanju radnicima u fabrici hrane. „Vjerujte mi u narednih nekoliko dana biće riješeno“.

Bonus video: