Berlinska bolnica: Analize upućuju da je Navaljni otrovan

"Kllinički dokazi sugerišu intoksikaciju kroz supstancu koja spada u skup inhibitora holinesteraze", navodi se u zvaničnom saopštenju bolnice

28807 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Aleksej Navaljni, ruski opozicionar i jedan od najvećih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, je najvjerovatnije otrovan, navodi se u saopštenju berilinske bolnice koja ga liječi.

"Kllinički dokazi sugerišu intoksikaciju kroz supstancu koja spada u skup inhibitora holinesteraze", navodi se u zvaničnom saopštenju bolnice.

Njegovo zdravstveno stanje je i dalje loše, ali nije više opasno po život, prenosi BBC.

O kojoj toksičnoj supstanci je riječ, i dalje se ne zna, ali se čekaju šire analize.

Prisustvo otrova dokazano je iz više analiza, iz par nezavisnih labaratorija.

"Navaljni se trenutni liječi atropinom", kazali su iz Berlina.

Međutim klinička slika ruskog opozicionara i dalje nije jasna, i postoji opasnost da je otrov dopreo do nervnog sistema.

Navaljniju je prošle sedmice pozlilo na letu iz Tomska u Mosvku. Njegov tim sumnja da je otrovan čajem koji je popio na aerodromu.

Aleksej Navaljni, pravnik i borac protiv korupcije, nekoliko je puta bio u zatvoru proteklih godina zbog organiziranja protesta protiv Kremlja.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su njegova pritvaranja bila politički motivisana i da su kršila njegova ljudska prava.

Prošle je godine Rusija proglasila njegovu neprofitnu organizaciju Fondaciju za borbu protiv korupcije "stranim agentom".

Bonus video: