Skandalozno ponašanje uglednih donatora: Razvrat na dobrotvornoj večeri

„Ruke ispod suknje, ruke na zadnjici ali i na kukovima, ruke na stomaku, ruka koja vas odjednom obuhvata oko struka. Jedna od najčudnijih stvari je što razgovarate sa nekim muškarcem i on odjednom počne da vas drži za ruku“
72 pregleda 24 komentar(a)
Dorčester žurka, Foto: Financial Times
Dorčester žurka, Foto: Financial Times
Ažurirano: 25.01.2018. 18:30h

Izvještaj „Fajnenšl tajmsa“ u kojem je opisano kako su žene, angažovane da zabavljaju biznismene i političare na isključivo muškoj dobrotvornoj gala večeri u Londonu, pipkane i seksualno uznemiravane odjeknuo je juče u Britaniji.

Članak, objavljen u trenutku intenzivne javne debate o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, odmah je izazvao žestoke reakcije protiv dobrotvorne fondacije „Presidents club“, a veliki sponzor događaja je odmah prekinuo veze sa organizacijom dok su dvije dječje bolnice saopštile da će vratiti sve donacije jer im je neprihvatljiv način na koji su prikupljene.

Kasnije juče, mediji su prenijeli saopštenje da se prethodno malo poznata fondacija „Presidents club“ zatvara.

Povjerenici su odlučili da „Presidents club“ više neće organizovati dobrotvorne događaje. Preostala sredstva će biti podijeljena na efikasan način dječijim fondacijama i potom će se zatvoriti“, navodi se u saopštenju.

Britanska agencija za nadzor humanitarnih aktivnosti je najavila temeljnu istragu povodom optužbi.

„Fajnenšl tajms“, čija je novinarka bila na tajnom zadatku na gala večeri, objavio je da su tokom šest sati hostese bile izložene pipkanju, neprimjerenim komentarima, pokušajima da ih poljube i zahtjevima da se pridruže gostima u spavaćim sobama. Pojedine hostese su kazale da su im zavlačili ruke ispod suknji, a jedna je čak rekla da joj je gost pokazao svoj penis.

Medison Meriejdž, novinarka „Fajnenšl tajmsa“, je kazala da su je nekoliko puta neprimjereno dodirivali.

„Ruke ispod suknje, ruke na zadnjici ali i na kukovima, ruke na stomaku, ruka koja vas odjednom obuhvata oko struka. Jedna od najčudnijih stvari je što razgovarate sa nekim muškarcem i on odjednom počne da vas drži za ruku“.

Novinarka je za BBC takođe kazala da je tamo bilo žena „koje nijesu imale predstavu o tome kakav je to događaj“. „Jedna žena mi je kazala da je šokirana“, rekla je Meriejdž. „Pitali su je da li je prostitutka na noć“.

Opis događaja, na kojem pijani muškarci u odijelima vuku žene u krilo i pipkaju ih, potvrđuje stereotipove za koje žene u politici kažu da su mislile da su stvar prošlosti, navodi Rojters.

„Prilično mi je nevjerovatno da u 21. vijeku imamo još ovakvih optužbi“, kazala je En Milton pomoćnica u ministarstvu obrazovanja. „Nemam riječi“.

Ona je takođe najavila da će biznismen Dejvid Meler, jedan od organizatora događaja, napustiti dužnost člana odbora u njenom ministarstvu.

„Fajnenšl tajms“ je objavio da fondacija ima dva predsjedavajuća, londonskog investitora Brusa Ričija i Melera, koji takođe upravlja lancem škola.

Portparol premijerke Tereze Mej kazao je da joj je bilo neprijatno dok je čitala članak, napominjući da ona kao žena nije bila pozvana na događaj.

„Presidents club“ gala je redovni godišnji događaj u kalendaru društvenih dešavanja u Londonu, a prisustvuju mu građevinski tajkuni, finansijeri, političari i drugi uticajni muškarci. Prošle nedjelje događaj je organizovan u Dorčester hotelu, a prisustvovalo mu je 360 gostiju. Oko 130 žena je angažovano kao hostese. Juče je povodom članka reagovala i uprava hotela koja se ogradila od događaja.

U članku „Fajnenšl tajmsa” se navodi da je hostesama rečeno da obuku uske crne haljine sa odgovarajućim donjim rubljem i „seksi“ visokim štiklama prije nego što izađu pred muškarce. Takođe su ohrabrivane da piju alkohol. Navodi da su sve hostese morale da potpišu ugovor o povjerljivosti, iako one nijesu dobile primjerak da zadrže.

Jedan od onih koji su prisustvovali događaju je konzervativni poslanik Nadim Zahavi, pomoćnik u ministarstvu obrazovanja. Zahavi je na Tviteru objavio da je ponašanje opisano u članku FT-a zaista šokantno i osudio ga je. „Nikada više neću prisustvovati isključivo muškom događaju”, napisao je.

„Fajnenšl tajms“ navodi da je na zabavi koja je kasnije uslijedila, održanoj u maloj prostoriji u lobiju hotela Dorčester, jedan muškarac, opisan kao ugledni biznismen, zgrabio hostesu oko struka i povukao je ka sebi. „Izgledaš mi previše trijezno“, kazao je. „Želim da spustiš tu čašu, potrgaš gaćice i plešeš na tom stolu“.

Na aukciji striptiz i ručak sa Džonsonom

Tokom večere organizovana je aukcija na kojoj su između ostalog ponuđeni noć u striptiz klubu i tretman plastične hirurgije, uz slogan „začinite svoju ženu“.

Jedna od ponuda na aukciji je bio i čaj sa guvernerom Banke Engleske Markom Karnijem, a iz Banke je juče saopšteno da nagrada i učešće u aukciji nikada nije odobreno. Za velike donatore je bio ponuđen i ručak sa britanskim šefom diplomatije Borisom Džonsonom. Ministarstvo inostranih poslova je odbilo da komentariše, a portparol premijerke Mej je kazao da Džonson nije znao za ponudu.