Stoltenberg: Pokušaji da se NATO iskoristi kao izgovor za represiju nad demonstrantima u Bjelorusiji

"Svaki pokušaj režima u Minsku da skrene pažnju sa unutrašnjih problema", rekao je Stoltenberg, "kako bi imao izgovor za upotrebu nasilja nad sopstvenim narodom je neprihvatljiv i neopravdan"

3591 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg (u sredini), Foto: NATO
Stoltenberg (u sredini), Foto: NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Minsk na svaki pokušaj instrumentalizacije navodnog jačanja snaga Saveza u regionu kako bi opravdao represiju nad demonstrantima.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je prošlog vikenda naveo da je primijetio "značajno kretanje snaga NATO u blizini" bjeloruskih granica, na teritoriji Poljske i Litvanije.

NATO je to odmah demantovao.

"Vidimo pokušaje da se NATO iskoristi kao izgovor za represiju nad demonstrantima i političkim protivnicima u Belorusiji. Medjutim, to je potpuno lažno pošto nema jačanja NATO u regionu", izjavio je Stoltenberg po dolasku na sastanak ministara odbrane EU u Berlinu.

"Svaki pokušaj režima u Minsku da skrene pažnju sa unutrašnjih problema", rekao je Stoltenberg, "kako bi imao izgovor za upotrebu nasilja nad sopstvenim narodom je neprihvatljiv i neopravdan".

Lukašenko je rekao da su demonstranti "teledirigovani" iz inostranstva, dodajući da neće dozvoliti da zemlja bude "rasparčana".

Protesti u Bjelorusiji traju od spornih predsjedničkih izbora 9. avgusta na kojima je po šesti put izabran Aleksandar Lukašenko.

Demonstranti zahtijevaju odlazak Lukašenka nakon 26 godina vladavine.

Bonus video: