Švajcarska u recesiji nakon rekordnog pada BDP-a u drugom kvartalu

Iz Ministarstva Švajcarske su objasnili da je aktivnost u ekonomiji bila jako ograničena u vrijeme pandemije i mjera uvedenih kako bi se suzbila

2755 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švajcarska ekonomija je u drugom tromjesečju oslabila 8,2 odsto u poređenju sa prvim kvartalom, najviše od početka objavljivanja podataka, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije te zemlje.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatak za prvo tromjesečje, koji sada pokazuje pad aktivnosti od 2,5 odsto, prenosi SEEbiz.

Pad u periodu od aprila do juna najveći je od 1980. godine kada je počelo objavljivanje kvartalnih izvještaja.

Iz Ministarstva su objasnili da je aktivnost u ekonomiji bila jako ograničena u vrijeme pandemije i mjera uvedenih kako bi se suzbila.

“Pad je pogoršala globalna recesija, dodatni problem za izvozno orijentisanu Švajcarsku, ali je blaži nego u mnogim drugim zemljama”, rekli su iz Ministarstva i ukazali na rast prometa u farmaceutskom sektoru.

Proizvođači satova i mašina nijesu bili te sreće budući da su osjetljivi na ekonomsku situaciju, pa je na njih uticala pandemija.

Sektor usluga, takođe, je bio pogođen, uz pad aktivnosti u sektorima smještaja i prehrane od 54,2 odsto, jer su hoteli i restorani bili zatvoreni.

Švajcarska je tako ušla u tehničku recesiju, koja se definiše kao pad aktivnosti na tromjesečnom nivou dva kvartala uzastopno.

Pandemija je teško pogodila i ključna izvozna tržišta.

Njemačka ekonomija je oslabila rekordnih 9,7 odsto u drugom tromjesečju, zbog pada lične potrošnje, investicija kompanija i izvoza.

Francuska ekonomija je u periodu od aprila do juna pala 13,8 odsto, najviše od Drugog svjetskog rata, a britanska 20,4 odsto, najviše od kada su se počeli objavljivati tromjesečni podaci.

“Švajcarska je uspjela da izbjegne još veću štetu, jer je ukinula mjere blokade prije drugih”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je to loše, ali ne onoliko koliko se prvobitno očekivalo, dodajući da su se aktivnosti počele oporavljati.

Prema procjenama švajcarski bruto domaći proizvod (BDP) bi ove godine trebalo da padne manje od 6,2 odsto koliko je Vlada prognozirala u junu.

Bonus video: