Papa Franjo: Prva lažna vijest je objavljena u Bibliji

"Širenje lažnih vijesti služi postizanju određenih ciljeva, utiče na politička dešavanja i odluke, te služi ekonomskim interesima", smatra poglavar Rimokatoličke crkve
233 pregleda 11 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2018. 16:44h

Papa Franjo osudio je širenje lažnih vijesti ili, kako je kazao, taktiku zmije, rekavši da je prvi slučaj širenja dezinformacija zabilježen u Bibliji kada je Evu zmija dovela u iskušenje da proba zabranjeno voće.

"Ovaj događaj pokazuje teške posljedice koje mogu imati lažne vijesti", objavio je papa Franjo u dokumentu pod naslovom "Istina će vas osloboditi: Lažne vijesti i novinarstvo za mir".

On je upozorio kako lažne vijesti dovode do širenja arogancije i mržnje. Papa je pozvao korisnike društvenih medija i novinare da se prestanu koristiti manipulativnim taktikama koje podstiču podjele i neslogu u društvu.

"Širenje lažnih vijesti služi postizanju određenih ciljeva, utiče na politička dešavanja i odluke, te služi ekonomskim interesima", smatra papa Franjo.

Upoređujući današnje lažne vijesti s događajima iz Biblije, on je dodao: "Moramo razotkriti ono što se može nazvati taktikom zmije koju koriste oni koji prikrivaju sami sebe kako bi udarali na društvo u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu."

Papa je pozvao ljude da pronalaze pravu istinu i trude se razumjeti i ocijeniti istinite informacije. Dodao je kako je novinarstvo ne samo posao, već i misija. Stoga, poručuje kako bi novinari trebalo da se manje fokusiraju na udarne vijesti, a više na istraživanje uzroka konflikata.

Bonus video: