Makron upozorio libanske političare na posljednju šansu

Druga posjeta Makrona Libanun od eksplozije u Bejrutu, u kojoj je poginulo 190 ljudi, a ranjeno više od 6.000

4246 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: AP Photo
Makron, Foto: AP Photo

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron, upozorio je danas libanske političare da bi se mogli suočiti sa kaznenom akcijom, uključujući sankcije, ako se ne posvete ozbiljnim reformama u narednih nekoliko mjeseci.

Makron je sinoć doputovao u Liban da razgovara sa zvaničnicima o prevazilaženju ekonomske i finansijske krize bez presedana i posljedica najrazornije eksplozije u istoriji te male mediteranske zemlje u bejrutskoj luci 4. avgusta.

To je druga posjeta Makrona od te eksplozije u kojoj je poginulo 190 ljudi, a ranjeno više od 6.000.

Ona se poklopila sa stogodišnjicom osnivanja Libana, a cilj je da se pronađe put iz krize.

Govoreći za list "Politko" na putu iz Pariza u ponedjeljak uveče Makron je rekao da želi vjerodostojnu posvećenost lidera političkih partija reformama, uključujući konkretne rokove za promjenu i parlamentarne izbore u roku od "šest do 12 mjeseci".

On je ocijenio da će naredna tri mjeseca biti "fundamentalna" za stvarnu promjenu, a ako se ona ne desi najavio je da će preduzeti drugačiju taktiku, nametanjem kaznenih mjera, počev od uskraćivanja međunarodne finansijske pomoći do uvođenja sankcija protiv vladajuće klase.

"To je posljednja šansa za ovaj sistem", rekao je on.

Predsjednik Francuske je jutros u šumi sjeverno od Bejruta, povodom 100 godina od stvaranja preteče savremenog Libana, koji je bio francuski protektorat do proglašenja nezavisnosti 1943. godine, posadio stablo kedra - simbola dugovječnosti koji je i na zastavi te države.

Makron je potom posjetio u bejrutsku luku gdje je 4. avgusta eksplodiralo skoro 3.000 tona amonijum nitrata razorivši i dio glavnog grada.

On je više puta govorio o potrebi za promjenom.

Na pitanje o mandataru za sastav nove Vlade Libana rekao je da je to libanska stvar, ali je dodao da bi mu trebalo dati sva sredstva da uspije.

Predsjednik Libana, Mišel Aun, imenovao je u ponedjeljak, uoči Makronovog dolaska, ambasadora u Njemačkoj, Mustafu Adiba, za novog premijera Libana pošto ga je podržala većina političkih partija i lidera.

Adliba (48), malo poznatog javnosti, ne prihvataju aktivisti i javnost zahtijevajući da se povuku političari koji su dugo vladali zemljom.

Za večeras se, na Trgu mučenika u Bejrutu, planira veliki protest protiv vladajuće klase.

Bonus video: