Vlada Grčke očekuje napredak u pregovorima na sastanku Ciprasa i Zaeva

Canakopulos je odbio da komentariše pet imena koje je, prema medijima, predložio medijator UN u sporu oko imena Metju Nimic
1 komentar(a)
Grčka, Solun, protest, Foto: Reuters
Grčka, Solun, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2018. 16:32h

Očekujemo da se na sastanku premijera Grčke i Makedonije napravi napredak u pravcu pronalaženja uzajamno prihvatljivog rješenje za spor oko imena Makedonije, izjavio je danas portparol grčke vlade.

Kako prenosi makedonska državna agencija MIA, Dimitris Canakopulos je na brifingu za medije izjavio da će se na sastanku grčkog i makedonskog premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva u Davosu u srijedu naći sva pitanja povezana sa razgovorom oko imena i iredentizma (za koji Grčka optužuje Makedoniju).

Na novinarsko pitanje da li će grčki premijer zatražiti neke konkretne korake dobre volje od Makedonije, kao što su, na primer, promjena ustava i odstupanje od iredentizma, Canakopulos je rekao da su sve te teme suština pregovra.

"Razgovaramo o složenom imenu (Makedonije) sa geografskom ili vremenskom odrednicom, erga omnes"", rekao je porparol grčke vlade.

Canakopulos je istakao da rješenje treba da važi za sve i da bude potpuno jasno da niko neće tražiti teritoriju ili istoriju drugog naroda, ako i da se isključi svaka iredentistička perspektiva.

Porparol Vlade Grčke je ponovio da je rješenje za ime preduslov za integraciju Makedonije u EU I NATO.

Canakopulos je odbio da komentariše pet imena koje je, prema medijima, predložio medijator UN u sporu oko imena Metju Nimic.

Prema spekulacijama pojedinih grčkih i makedonskim medija, Nimic je dostavio predloge u kojima ispred imena Makedonija stoji dodatak Sjeverna, Gornja, Nova, Vardarska ili termin Skoplje u zagradi iza imena.

Povodom jučerašnjih protesta u Solunu na kojima je zatraženo da buduće ime sjevernog suseda ne sadrži termin Makedonija, Canakopulos je rekao da je taj skup politički imao desničarski i ulteranacionalistički pravac i da ne izražava stav većine grčkih građana, kao i da protesti ne mogu da utiču na spoljnu politiku.

Bonus video: