OKUPILO SE VIŠE STOTINA DEMONSTRANATA

Protest "Žutih prsluka" u Parizu: Policija bacala suzavac, uhapšeno više od 250 osoba

Jedna šetnja je održana bez incidenata, a druga je prekinuta pošto se policija sukobila s demonstrantima koji su napustilu predviđenu rutu i zapalili kontejnere i jedan automobil

4226 pregleda 0 komentar(a)
Žuti prsluci, Foto: AP
Žuti prsluci, Foto: AP
Ažurirano: 12.09.2020. 20:57h

Francuska policija je danas bacala suzavac i uhapsila više od 250 osoba u Parizu, tokom sukoba s demonstrantima iz pokreta "Žuti prsluci". Demonstranti su danas pokušali da ožive taj antivladin pokret koji je splasnuo usled uvođenja vanrednih mjera zbog koronavirusa prije šest mjeseci, navodi agencija Rojters.

Vlasti su odobrile dvije protestne šetnje u Parizu najavljene za danas, na kojima su se do sredine dana okupile stotine demonstranata.

Jedna šetnja je održana bez incidenata, a druga je prekinuta pošto se policija sukobila s demonstrantima koji su napustilu predviđenu rutu i zapalili kontejnere i jedan automobil.

Policija je često bacala suzavac da bi rastjerala male grupe demonstranata, što je predveče i uspjela.

Vlasti su navele da su do 18.00 uhapsile 256 osoba, mnoge zbog nošenja sredstava koja mogu da se upotrijebe kao oružje.

Pokret "Žuti prsluci" nastao je u novembru 2018. godine, kada su stotine hiljada ljudi blokirale puteve širom Francuske, protestujući zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protesti koji su trajali duže od godinu dana ubrzo su se pretvorili u izraz nezavodoljstva građana politikama predsjednika Francuske Emanuela Makrona, za koje tvrde da idu u prilog bogatima i velikim kompanijama.

Obnova protesta "Žutih prsluka" dolazi u trenutku kada se Francuska bori s rastom broja novozaraženih koronavirusom.

Francuska je u četvrtak prijavila najveći broj potvrđenih slučajeva infekcije u jednom danu od početka epidemije, gotovo 10.000.

Policija je pozvala demonstrante da poštuju mjere protiv koronavirusa na protestima u Parizu, koji spada u "crvenu zonu", oblast s visokim rizikom od zaraze i gdje je obavezno nošenje maske na ulici.

Preporučujemo za Vas