U Rusiji treći dan izbora, dio birališta na otvorenom

Opozicija je pozvala Ruse da glasaju za kandidate bilo koje stranke osim Ujedinjene Rusije i da ne rasipaju glasove, već ih daju najsnažnijem protivničkom kandidatu

3975 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Rusi danas glasaju na regionalnim izborima koji su u sjenci trovanja opozicionog lidera Alekseja Navaljni, te ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa i velikim protestima u nekim djjelovima zemlje.

Rusi u 41 regiji glasaju i za guvernere i skupštine, kao i za četiri člana nacionalnog parlamenta, prenosi portal index.hr.

Na izbore, koji se odvijaju godinu dana uoči parlamentarnih izbora, gleda se kao na ključni test izborne mašinerije Kremlja i tinjajućeg nezadovoljstva javnosti zbog pada prihoda i ekonomskih problema.

Tatjana Stanovaja, voditeljka analitičke kompanije R.Politik, kaže da će rezultati izbora pomoći Kremlju da utvrdi treba li reformisati nepopularnu vladajuću stranku Ujedinjenu Rusiju i treba li održati parlamentarne izbore kako je planirano.

Trovanje Navaljnog moglo bi imati uticaja na birače i izazvati kontradiktorne učinke, kaže Stanovaja za AFP.

U uslovima poljuljane popularnosti Ujedinjene Rusije bliske predsjedniku Vladimiru Putinu, izbori su se prvi put otegli na tri dana, a neka birališta su na otvorenom, pa se postavilo pitanje mogućnosti manipulacija. Prvi su birači izašli na birališta već u petak, a nedjelja je glavni izborni dan.

Kontroverzno trodnevno biranje prvi put je sprovedeno ovog ljeta kada su se birači izjašnjavali o ustavnim amandmanima koji su omogućili Putinu da ostane na vlasti do 2036.

Službeno objašnjenje dužeg trajanja izbora su mjere borbe protiv koronavirusa.

Istraživanje javnog mnjenja koje je u avgustu sprovela najveća ruska nezavisna kompanija Levada Centre pokazalo je da bi više od četvrtine Rusa, odnosno 29 posto, učestvovalo u protivladinim protestima kad bi bili održani u njihovoj blizini.

Opozicija je pozvala Ruse da glasaju za kandidate bilo koje stranke osim Ujedinjene Rusije i da ne rasipaju glasove, već ih daju najsnažnijem protivničkom kandidatu.

Ujedinjena Rusija dominira i nacionalnim parlamentom i mnogih regionalnim upravama.

Bilo koji kandidat - komunista, član Liberalno demokratske stranke, član stranke Samo Rusija, bio bi bolji od Ujedinjene Rusije, poručio je u petak tim Alekseja Navaljnog ciljajući na četiri najjače ruske stranke.

"Bilo ko od njih bolje će vas predstavljati od lopovskog zvaničnika koji 20 godina sjedi pod Putinovim portretom i pojavljuje se pred vama svakih pet godina kako bi bio ponovno izabran", poručio je tim.

Putin nije član nijedne stranke i stoga se može distancirati od nepopularnih mjera koje njegovi poslušnici donose.

Bonus video: