Njemačka vlada:

"Laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile trovanje Navaljnog novičokom"

Kremlj je demantovao bilo kakavu zvaničnu umiješanost u taj slučaj optužujući Zapad da pokuša da ocrni Moskvu

8886 pregleda 36 reakcija 9 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Rojters
Aleksej Navaljni, Foto: Rojters

Njemačka vlada saopštila je danas da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena.

Njemačka vojna laboratorija prethodno je potvrdila postojanje te supstance u uzorcima uzetih od Navaljnog.

Portparol njemačke vlade Štefan Zajbert rekao je danas da je Organizacija za zabranu hemijskog oružja takođe dobila uzorke uzete od Navaljnog i da preduzima korake da ih testira u svojim referentnim laboratorijama.

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem avio letu, 20. avgusta, kada je avion prinudno prizemljen da bi opozicionar bio primljen u bolnicu u Sibiru.

Odatle je dva dana kasnije prebačen u Njemački gdje se od tada liječi.

Berlin traži od Rusije da ispita taj slučaj. Zajbert je i danas ponovio zahtjev Njemačke da Rusija da objašnjenje za to što se desilo opozicionaru.

Kremlj je demantovao bilo kakvu zvaničnu umiješanost u taj slučaj optužujući Zapad da pokušava da ocrni Moskvu.

Kremlj optužuje Njemačku da odugovlači da sarađuje sa ruskim zahtjevima da im pomogne u istrazi i da odbija da im pošalje uzorke nalaza o trovanju iz njemačkih laboratorija.

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od nedjelju dana i liječen protivotrovom prije nego što su bolnički zvaničnici prije nedjelju dana rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome.

Ne zna se kada će berlinska bolnica Šarite gdje se liječe izdati novi izvještaj o njegovom stanju.

Rusija je ranije navela da ruski ljekari nisu našli tragove otrova na uzorcima Navaljnog i traže od njemačkih vlasti da im dostave sve njihove nalaze i uzete uzorke da oni provjere.