Džonson plan Tereze Mej nazvao ludim: Postaćemo sakupljači taksi za EU

Prema tom planu “nove carinske unije”, Velika Britanija bi u ime EU-a prikupljala uvozne carinske takse za robu namijenjenu tržištu 27 članica Unije, a koja je u tranzitu na britanskom teritoriju
0 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2018. 10:24h

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson u utorak je prijedlog o carinskoj uniji nakon Brexita, koji podržava premijerka Tereza Mej, nazvao “ludim”, dodatno pridonijevši već postojećim podjelama unutar konzervativne vlade o budućim odnosima s Evropskom unijom.

Prema tom planu “nove carinske unije”, Velika Britanija bi u ime EU-a prikupljala uvozne carinske takse za robu namijenjenu tržištu 27 članica Unije, a koja je u tranzitu na britanskom teritoriju.

Iako je taj prijedlog odbila većina ministara, on je, kako tvrdi Dauning Strit, još uvijek na stolu.

Boris Džonson tvrdi da bi takvo carinsko partnerstvo stvorilo “potpuno novu mrežu birokratije”.

“Ako imate novo carinsko partnerstvo, dobićemo ludi sistem u kojem ćemo završiti kao skupljači carinskih taksi u ime EU-a na britanskoj granici. Ukoliko EU odluči nametnuti kaznene mjere na nešto što Ujedinjeno Kraljevstvo želi jeftino uvesti, mi ništa ne bismo mogli učiniti”, kazao je Džonson.

Prema njegovim riječima, to svakako ne znači preuzimanje kontrole nad vlastitom trgovinskom politikom i vlastitim zakonima.

“To ne znači niti preuzimanje kontrole nad vlastitim granicama niti nad vlastitim novcem jer bi se takse centralizirano uplaćivale Briselu”, dodao je šef diplomatije.

Džonsonm je spomenuti prijedlog komentarisao tokom posjete SAD-u, istaknuvši da trgovinski sporazum s Amerikom se ne može postići sve dok je Britanija i dalje u “mjesečevoj gravitaciji Brisela”.

Amerika, tvrdi Džonson, želi vidjeti “samouvjerenu, slobodno tržišnu Britaniju koja može sklapati svoje vlastite sporazume”, piše Hina.

Bonus video: