Putin daje kredit "prijatelju u nevolji"

Lukašenko prilikom posjete Rusiji obezbijedio ekonomsku pomoć, liderka bjeloruske opozicije poručila da će to samo produžiti samrtni ropac "diktatoru"

21108 pregleda 547 reakcija 4 komentar(a)
Lukašenko i Putin juče u Sočiju, Foto: Reuters
Lukašenko i Putin juče u Sočiju, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je juče Bjelorusiji kredit u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara kao gest podrške Aleksandru Lukašenku, koji je došao u Rusiju moleći za pomoć nakon pet nedjelja masovnih protesta u kojima demonstranti traže njegovu ostavku.

Dan nakon što je više od 100.000 demonstranata izašlo na ulice Minska uzvikujući „Ti si pacov“ Lukašenko se u prvoj posjeti inostranstvu od kako su izbili protesti sastao sa Putinom u njegovoj rezidenciji u Sočiju.

Sa protesta u Minsku
Sa protesta u Minskufoto: AP

„Prijatelj je u nevolji i to kažem iskreno“, rekao je Lukašenko Putinu u televizijskom obraćanju na početku sastanka, zahvalivši mu se na podršci.

Putin je, kako piše „Gardijan“, povremeno djelovao kao da se dosađuje lupkajući rukom i nogom dok je Lukašenko držao poduži monolog.

Bio je ovo prilično neprijatan susret za 66-godišnjeg Lukašenka, koji je malo prije izbora kritikovao Moskvu nakon što su privedena 32 ruska državljanina koje je Bjelrousija optužila da su plaćenici poslati da destabilizuju zemlju.

Lukašenko je kazao da je „veoma zahvalan“ Moskvi na podršci, dodajući da je naučio „veoma ozbiljnu lekciju“ iz nedavnih događaja. U jednom trenutku na televizijskom snimku se vidi kako briše znoj sa čela maramicom.

Putin nije iznio puno detalja o kreditu za koji je kazao da ga je dogovorio premijer Mihail Mišustin prilikom nedavne posjete prijestonici Bjelorusije.

Iz Kremlja je kasnije saopšteno da će novac biti upotrijebljen za refinansiranje ranijih kredita.

Takođe je rečeno da su se dvojica predsjednika dogovorili o jačanju saradnje u trgovini i da su razgovarali o energetskom snabdijevanju tokom razgovora koji su trajali četiri sata.

“Aleksandar Grigorijevič Lukašenko je legitimni predsjednik Bjelorusije“, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li je bjeloruski lider izgubio legitimitet usljed protesta. Peskov je, kako prenosi Rojters, takođe rekao da kredit nije namijenjen Lukašenku nego Bjelorusiji. Peskov je kazao da je važan rezultat razgovora dvojice predsjednika dogovor da Rusija ukloni rezervne snage za očuvanje reda i mira i nacionalnu gardu koje je rasporedila blizu granice sa Bjelorusijom. „To ljudstvo će biti povučeno u baze“, kazao je Peskov.

Posjeta je organizovana dan nakon što je Lukašenkova policija pokušavala da razbije još jedan ogroman skup u Minsku i drugim gradovima, upotrijebivši između ostalog i vodene topove protiv demonstranata.

Juče je bjelorusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da su u nedjelju uhapšene 774 osobe, od čega preko 500 u Minsku.

Protesti u Bjelorusiji traju više od mjesec dana, a policija je proteklih dana ponovo pojačala upotrebu sile i na televizijskim snimcima vidi se, prvi put, da koriste nasilje i protiv žena koje učestvuju na protestima.

Dragi Rusi. Vašim porezom plaćaju naše batine. Sigurni smo da to ne želite. Ovo može produžiti samrtni ropac Lukašenka, ali ne može spriječiti pobjedu naroda, kazala je Tihanovskaja

Na meti vlasti su lideri i pokreta, naročito oni koji su uključeni i koordinacioni odbor osnovan da nadgleda mirnu tranziciju vlasti. Mnogi su uhapšeni, prijećeno im je ili su deportovani.

„Postoji crvena linija, vama je to dobro poznato, i više nego meni jer ste takve linije morali jasno da postavite u Čečeniji kada ste bili mladi predsjednik“, kazao je Lukašenko Putinu, dodajući da on smatra da je narod u Bjelorusiji još nije prešao.

Tokom njegovog izlaganja, Putin je istakao da će biti organizovane mjesečne vojne vježbe ruskih i bjeloruskih snaga u narednih godinu dana, ali je naglasio da te snage neće ostati u Bjelorusiji nakon vježbi.

„Želimo da Bjelorusi sami, bez vanjskog pritiska, riješe ovu situaciju na miran način i kroz dijalog da nađu zajedničko rješenje“, kazao je Putin.

Ranije juče, ruske novinske agencije su objavile da je Rusija poslala padobrance u Bjelorusiju na deset dana u okviru vojnih vježbi nazvanih „slovensko bratstvo“.

Ruski lider je takođe podržao planove koje je Lukašenko ranije najavio za reformu ustava, a koje je opozicija odbacila kao pokušaj zadržavanja vlasti nakon spornih predsjedničkih izbora 9. avgusta.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se sada nalazi u Litvaniji, reagovala je juče na vijest o kreditu koji je obećala Rusija.

Tihanovskaja
Tihanovskajafoto: AP

„Dragi Rusi. Vašim porezom plaćaju naše batine. Sigurni smo da to ne želite. Ovo može produžiti samrtni ropac Lukašenka ali ne može spriječiti pobjedu naroda“, navela je ona na društvenoj platformi Telegram. Ona je ranije juče upozorila Putina da „dogovori iz Sočiju neće imati zakonsku snagu“. Navela je da će nova vlada razmotriti svaki sporazum sa Lukašenkom jer mu bjeloruski narod ne vjeruje i jer nije dobio podršku na izborima. „Žalim što ste se odlučili na dijalog sa diktatorom, a ne sa narodom Bjelorusije“, napisala je Tihanovskaja.

Ruski politički analitičar Fjodor Lukjanov kazao je za Rojters da je obećani kredit veliki podstrek za Lukašenka.

„U trenutku kada Minsk nema nikakve izvore gotovine osim Moskve, za njega je ovo bio glavni cilj - reprogramiranje duga i novi kredit. Očigledno je to i ostvario“, kazao je Lukajnov za Rojters.

Zapad je do sada djelovao krajnje oprezno, balansirajući između simpatija prodemokratskom pokretu i straha da ne izazove rusku intervenciju.

Rusija i Bjelorusija formalno formiraju „Državnu zajednicu“ koja bi trebalo da podrazumijeva bližu inteegraciju pod okriljem niza zajedničkih institucija, ali u realnosti postoji samo na papiru dijelom zbog toga što Lukašenko nije želio da se odrekne vlasti.

Pojedini analitičari, kako piše „Gardijan“ vjeruju da Putin želi da primora oslabljenog Lukašenka da prihvati dublje integracije, koje bi na kraju dovele do nekog oblika meke aneksije.

Bonus video: