Grčka: Oko 800 migranata smješteno u novom kampu na Lezbosu, 21 osoba ima koronavirus

U noći od 8. na 9. septembar veliki kamp Morija, najveći u Evropi koji je otvoren prije pet godina na vrhuncu migrantske krize, potpuno je uništen u požarima i ostavio bez krova nad glavom njegovih 12.000 korisnika

2089 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz novog kapma, Foto: Reuters
Detalj iz novog kapma, Foto: Reuters

Oko 800 migranata od više hiljada koji su izgubili smještaj poslije velikih požara u kampu Morija na Lezbosu smješteno je u novom privremenom migrantskom centru brzo podignutom na tom ostrvu, saopštilo je grčko ministarstvo za migracije.

Među njima 21 osoba testirana je pozitivno na koronavirus, prema podacima dobijenim kasno sinoć od ministarstva.

U noći od 8. na 9. septembar veliki kamp Morija, najveći u Evropi koji je otvoren prije pet godina na vrhuncu migrantske krize, potpuno je uništen u požarima i ostavio bez krova nad glavom njegovih 12.000 korisnika.

Kamp Moria je bio prenatrpan, sa četiri puta više migranata nego što je njegov prvobitni kapacitet, i imao je očajne uslove na koje su brojne nevladine organizacije ukazivale.

Većina migranata koji su ostali bez smještaja spava na putu, na trotoarima, u poljima i u napuštenim zgradama.

Oni odbijaju da odu u novi kamp podignut nedaleko od uništenog kampa Morije, strahujući da više neće moći da napuste ostrvo kad uđu u njega.

Migranti traže da budu prebačeni sa ostrva na kopneni dio Grčke ili u druge zemlje EU.

Međutim prema ministarstvu oko 800 migranata koji su prethodno proveli mjesece ili čak godine u kampu Morija sada su se prebacili u privremeni kamp, zatvoren za medije.

Migranti strahuju od neprijateljstva ostrvljana od kojih se mnogi protive tome da oni ostanu na Lezbosu.

Incidenti između tražilaca azila i stanovnika ostrva, među kojima ima i pristalica ekstremne desnice, česti su na ostrvu od prošle godine.

Šef oblasti Sjevernog Egeja Kostas Muncuris, jedan od najvatrenijih protivnika planova vlade da podigne novi zatvoren kamp na ostrvu da zamijeni kamp Moriju, pozvao je preduzetnike i profesionalce da se okupe danas popodne i traže da se migranti udalje sa ostrva.

Bonus video: