"Ne smijemo da ćutimo": Merkel osudila "sramotu" oživljavanja antisemitizma

"Uvrede, prijetnje i teorije zavjere otvoreno su usmjerene protiv jevrejskih građana", upozorila je kancelarka

5912 pregleda 1 komentar(a)
Sa svečanosti u najvećoj sinagogi u Njemačkoj, Foto: AP Photo
Sa svečanosti u najvećoj sinagogi u Njemačkoj, Foto: AP Photo

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je danas zadovoljstvo zbog obnove jeverjskog života u Njemačkoj, ali je ukazala na "sramotu" sve otvorenijeg antisemitizma i rasizma na obilježavanju 70. godišnjice glavne jevrejske grupacije u zemlji.

Centralni savjet Jevreja osnovan je 1950. da predstavlja Jevreje koji su preživjeli nacistički holokaust.

Ukazujući da mnogi preživjeli poslije holokausta nisu mogli da zamisle budućnost u Njemačkoj, Merkel je rekla na ceremoniji organizovanoj u Berlinu, u najvećoj sinagogi u zemlji, da je savjet prvobitno zamišljen kao privremeno tijelo koje će im pomoći da emigriraju.

Međutim, u decenijama poslije ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990, posebno jevrejska zajednica u Njemačkoj je rasla i jačala.

"Možemo se radovati procvatu jevrejskog života. Istovremeno, mnogi Jevreji u Njemačkoj više se ne osjećaju sigurno ili poštovano. To je sramota i veoma se stidim zbog izraza rasizma i antisemitizma u ovim vremenima," rekla je Merkel.

Ona je rekla da je veoma zabrinuta zbog toga i ukazala da rasizam i antisemitizam nikad nisu nestali ali da su sada već neko vreme postali "vidljiviji i nesputaniji".

"Uvrede, prijetnje i teorije zavjere otvoreno su usmjerene protiv jevrejskih građana. O tome ne smijemo da ćutimo", upozorila je kancelarka dodajući "znamo koliko brzo od riječi mogu postati djela".

Kancelarka je rekla da su obrazovanje i dijalog najbolji način da se spriječe činovi mržnje ali kad su te alatke nedovoljne puna snaga zakona mora biti primijenjena.

Ona je ukazala na napore njemačke vlade da poboljša bezbjednost kod jevrejskih objekata i da se obavežu društvene mreže da prijavljuju ilegalne sadržaje, kao i imenovanje posebne osobe koja će se baviti pitanjima antisemitizma.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer je povodom jubileja rekao da je Centralni savjet Jevreja "važan glas koji je potreban i koji se čuje", prenosi Dojče vele.

Jevrejski život se tokom proteklih decenija razvio "u svojoj kompletnoj raznolikosti", rekao je Štajnmajer, ali je i naglasio da su Jevreji u Njemačkoj bili i ostali ugroženi.

Prije dolaska nacista Njemačka je imala jevrejsku zajednicu od 500.000 ljudi. U zemlji od 83 miliona ljudi sada ima oko 200.000 Jevreja.

Bonus video: