Velika Britanija: Ruski špijuni gotovo izvjesno stoje iza trovanja Navaljnog

Moskva odbacuje optužbe kao neosnovane

3767 pregleda 6 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Velika Britanija je juče saopštila da Rusija treba da odgovori na pitanja u vezi s trovanjem opozicionara Alekseja Navaljnog pošto je gotovo izvjesno da iza tog napada otrovom "novičok" iz sovjetske ere stoje ruske obavještajne službe.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je u Vašingtonu, na sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, da "ruska vlada ima obavezu da objasni šta se dogodilo Navaljnom", dok je upotrebu hemijskog oružja nazvao "neprihvatljivom", prenosi Rojters.

"S britanske tačke gledišta, veoma je teško vidjeti bilo koje prihvatljivo alternativno objašnjenje u odnosu na ono da su (napad na Navaljnog) izvele ruske obaveštajne službe", kazao je Rab.

Navaljni je prije dva dana objavio sliku iz berlinske bolnice i naveo da sada može samostalno da diše.

Najveći protivnik predsjednika Rusije Vladimira Putina prebačen je avionom u Berlin 20. avgusta, nekoliko dana pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu. Prvobitno je bio odveden u bolnicu u sibirskom gradu Omsku.

Njemačka je navela da su laboratorijski testovi u tri države utvrdili da je Navaljni otrovan nervnim agensom "novičok", poslije čega su zapadne vlade tražile objašnjenje od Rusije.

Moskva odbacuje optužbe kao neosnovane.

Bonus video: