Opozicija u Bjelorusiji sastavlja listu policajaca koji su umiješani u nasilje

Sjedinjene Države i Evropska unija su predsjedničke izbore u Bjelorusiji ocijenile kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da pregovara s opozicijom, što je on odbio

4435 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od protesta, Foto: Reuters
Sa jednog od protesta, Foto: Reuters

Glavna opoziciona kandidatkinja na osporenim predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, Svetlana Tihanovska, izjavila je da aktivisti sastavljaju listu policajaca koji su, kako tvrde, umiješani u nasilje nad demonstrantima posle izbora 9. avgusta.

Prvih dana protesta policija se masovno obračunavala s demonstrantima, uhapsila više od 7.000 ljudi i pretukla stotine, a potom promijenila taktiku prešavši na hapšenje vođa i protjerivanje istaknutih opozicionara.

Na izborima je po šesti put pobijedio Aleksandar Lukašenko, a opozicija tvrdi da je namjestio rezultat. Njegova glavna protivnica bila je Tihanovska, bivša nastavnica engleskog bez političkog iskustva.

"Dobili smo imena onih koji su tukli i mučili ljude", rekla je ona danas i ukazala da će na spisku biti i zvaničnika koji su "učestvovali u nezakonitoj represiji".

Grupe za ljudska prava sarađuju sa opozicionim aktivistima da bi identifikovali policajce i zvaničnike, rekla je Tihanovska i dodala da će taj spisak biti proslijeđen Sjedinjenim Državama, Evropskoi uniji i Rusiji.

Tihanovska koja se pod pritiskom bjeloruskih vlasti posle izbora sklonila u Litvaniju, rekla je da će spisak nositi ime Aleksandera Tarajkovskog, demonstranta koji je poginuo u Minsku dan posle izbora.

Ulica u kojoj je poginuo, pretvorila se u mjesto hodočašća, gdje hiljade ljudi, uključujući evropske ambasadore, polažu cvijeće.

Sjedinjene Države i Evropska unija su predsjedničke izbore u Bjelorusiji ocijenile kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da pregovara s opozicijom, što je on odbio.

Dok Vašington i Brisel razmatraju sankcije protiv bjeloruskih zvaničnika zbog navodnog namještanja izbora i nasilnog odgovora na proteste, Rusija, glavni Lukašenkov saveznik i sponzor, pružila mu je čvrstu podršku i ove nedjelje mu najavila novi kredit od 1,5 milijarde dolara.

Bonus video: