"oduzeto je ono što bi moglo biti dokaz trovanja"

Kremlj: Navaljnijeve kolege ometaju istragu iznošenjem predmeta iz sobe

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je da rekao da u ovom slučaju ima previše apsurda da bi se bilo kome vjerovalo

7164 pregleda 6 komentar(a)
Flaša vode u kojoj su pronađeni tragovi nervnog agensa "novičok", Foto: Reuters
Flaša vode u kojoj su pronađeni tragovi nervnog agensa "novičok", Foto: Reuters

Kremlj je danas optužio kolege opozicionog lidera Alekseja Navaljnog da ometaju rusku istragu iznošenjem predmeta iz njegove hotelske sobe van zemlje, uključujući flašu vode u kojoj su pronađeni tragovi nervnog agensa "novičok".

Njemačka vojna laboratorija i specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile su da je ruski opozicioni lider otrovan "novičokom", a Kremlj je negirao bilo kakvu povezanost s tim.

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je objelodanio korupciju u vrhu ruske države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku pošto je tu vanredno sletio avion kojim je putovao od Sibira ka Moskvi, kada mu je pozlilo.

Dva dana kasnije je u komi prenijet u Njemačku gdje su lekari zaključili da je otrovan "novičokom" koji potiče iz sovjetske ere, i dali mu protivotrov, te se polako oporavlja.

Njegove kolege su kada su saznale da mu je pozlilo, vratile u njegovu hotelsku sobu i uzeli boce i drugo iz sobe da bi se sve ispitalo.

Predmete su kao potencijalne dokaze poslali u Njemačku na ispitivanje jer nisu vjerovali ruskim vlastima.

"Nažalost, oduzeto je ono što je moglo biti dokaz trovanja", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da "u ovom slučaju ima previše apsurda da bi se bilo kome vjerovalo".

"Novičokom" su, po britanskim nalazima, 2018. godine u Solsberiju, u Engleskoj, otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka.