Hakeri otkrili lične podatke hiljadu policajaca u Bjelorusiji

U saopštenju preko aplikacije za razmenu poruka "Telegram", hakeri su naveli da će nastaviti da masovno objavljuju podatke, kako se budu nastavljala hapšenja demonstranata. Podaci su objavljeni uoči novog protesta sa kojih se traži Lukašenkov odlazak sa vlasti

2952 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Bjelorusije, Foto: AP
Detalj iz Bjelorusije, Foto: AP

Anonimni hakeri otkrili su lične podatke 1.000 policijskih službenika u Bjelorusiji u znak osvete zbog gušenja uličnih demonstracija protiv dugogodišnjeg predsjednika ove države Aleksandra Lukašenka, prenosi Slobodna Evropa.

U saopštenju preko aplikacije za razmenu poruka "Telegram", hakeri su naveli da će nastaviti da masovno objavljuju podatke, kako se budu nastavljala hapšenja demonstranata. Podaci su objavljeni uoči novog protesta sa kojih se traži Lukašenkov odlazak sa vlasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije saopštilo je da će pronaći i kazniti osobe odgovorne za otkrivanje podataka, koji su 19. septembra uveče masovno podijeljeni preko Telegrama.

"Snage, sredstva i tehnologije kojima raspolažu organi unutrašnjih poslova omogućavaju identifikovanje i procesuiranje ogromne većine onih koji su krivi za curenje ličnih podataka na Internet“, rekla je Volha Čamadanava, portparolka ministarstva.

Objavljeni spisak sadrži informacije o 1.003 policajca, uključujući njihova imena, prezimena, datum rođenja, jedinicu u kojoj služe, njihove činove i položaje.

Hiljade ljudi je privedeno tokom protesta u Bjelorusiji koji traju od predsjedničkih izbora 9. avgusta, a na kojima je, prema zvaničnim podacima, pobijedio Aleksandar Lukašenko.

Mnoge demonstrante pretukle su Lukašenkove snage bezbejdnosti, a lica su im često zaklonjena maskama ili šlemovima.

Zbog nasilnog suzbijanja protesta, Evropska unija najavila je nove sankcije protiv Lukašenkovog režima.

Lojalnost bezbjednosnih snaga presudna je za Lukašenkov ostanak na vlasti nakon izbora. Opozicija navodi da su izbori, na kojima je predsjednik Bjelorusije dobio šesti mandat, namješteni i traži raspisivanje novih.

Bonus video: