porast infekcije u septembru nije praćen ponovnim skokom smrtnosti

Belgija prešla 100.000 slučajeva zaraze koronavirusom

Ta zemlja sa 11,5 miliona stanovnika zabilježila je u nedjelju, uz pojačano testiranje, porast na ukupno 100.748 slučajeva Kovid-19 i 9.944 umrle osobe.

4927 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Belgije, Foto: Shutterstock
Detalj iz Belgije, Foto: Shutterstock

Belgija je u nedjelju prešla 100.000 slučajeva infekcije novim koronavirusom, posle znatnog povećanja broja pozitivno testiranih posljednjih nedjelja, kako je i u mnogim evropskim zemljama, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Siensano.

Ta zemlja sa 11,5 miliona stanovnika zabilježila je u nedjelju, uz pojačano testiranje, porast na ukupno 100.748 slučajeva Kovid-19 i 9.944 umrle osobe.

Belgija je sa Španijom i Švedskom u vodećoj grupi evropskih zemalja s najviše zaraženih. Ovog vikenda broj zaraženih je 8.600 na milion stanovnika, dok je u Francuskoj 6.800, po podacima koje je prikupio AFP.

Iako je kriva rasta zaraze bila ravna u junu, u Belgiji je tokom tri ljetnja mjeseca bilo 40.000 novih slučajeva, a skok je počeo krajem jula.

Po podacima Siensana, rast broja oboljelih se znatno ubrzao u prvoj polovini septembra, dostigavši u prosjeku hiljadu novih slučajeva svakog dana od 9. do 15. septembra, sa 32.255 testova u prosjeku dnevno, odnosno sa stopom pozitivnih od 3,4 odsto.

Prema Siensanu, ovaj broj infekcija predstavlja skok od 77 odsto u odnosu na prethodnu nedjelju kada je dnevno bilo po 600 slučajeva.

Samo 14. septembra dijagnostikovano je 1.717 slučajeva. Takav broj bio je samo sredinom aprila, a rekordan od 2.336 novih slučajeva zabilježen je 10. aprila, u vrijeme kada je smrtnost takođe bila na vrhuncu.

Ovaj porast infekcija u septembru nije praćen ponovnim skokom smrtnosti, jer je velika većina pozitivnih testiranih mlađa od 60 godina, objašnjavaju stručnjaci. Kriva hospitalizacije se ubrzava, a kriva smrti ostaje relativno ravna. Posljednjih mjesec dana bilo je između dva i pet smrtnih slučajeva dnevno.

Međutim, sa ukupno skoro 10.000 smrtnih slučajeva, Belgija je jedna od evropskih zemalja koje je pandemija najviše pogodila. Vlasti su se od početka odlučile za široko testiranje, praćenje stanja stanovništva i evidentiranje, uključujući u bilans i smrtne slučajeve potencijalno prouzrokovane virusom, iako to test nije nužno mogao da potvrdi.