Ukinut imunitet češkom premijeru Babišu

Babišu je parlament već jednom oduzeo imunitet, koji mu je, međutim, vraćen u oktobru, kada je njegova stranka ANO pobijedila na izborima
0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2018. 21:04h

Češki parlament je ukinuo imunitet premijeru Andreju Babišu, čime se tužilaštvu omogućava da pokrene istragu po optužbama da je nezakonito primao subvencije Evropske unije.

Zbog prijetnje istragom, Andrej Babiš nije mogao da formira vladu, jer su druge stranke odbile da ga podrže kao premijera sve dok se situacija ne razjasni, piše Tanjug.

Babiš je drugi najbogatiji čovjek u Češkoj Republici, navodi Rojters.

Demantuje tvrdnje da je prikrio da je vlasnik farme i kongresnog centra kako bi mogao da primi dva miliona eura poljoprivrednih subvencija EU prije jedne decenije.

Parlament je, sa 111 prema 69 glasova, odlučio da ukine imunitet Babišu, kao i potpredsjedniku njegove partije ANO Jaroslavu Faltineku.

Babišu je parlament već jednom oduzeo imunitet, koji mu je, međutim, vraćen u oktobru, kada je njegova stranka ANO pobijedila na izborima.

ANO ima 78 od 200 mjesta u donjem domu parlamenta, ali nije našla partnere da bi oformila većinsku koaliciju.

Babiš ostaje na položaju sve dok se ne formira nova vlada.

AP podsjeća da se radi o aferi u kojoj je jedna farma dobila subvencije pošto je vlasništvo nad njom sa Babišovog konglomerata "Agrofert", sastavljenog od oko 250 kompanija, prebačeno na člana njegove porodice.

Poljoprivredne subvencije EU namenjene su malim i srednjim farmama i "Agrofert" ne bi mogao da ih dobije. Taj konglomerat je kasnije ponovo postao vlasnik farme.