PREDAO JE PREMIJERU

Češki ministar zdravlja podnio ostavku zbog epidemije koronavirusa

Tokom vikenda Češka je preskočila Francusku i poslije Španije je druga najgora zemlja Evrope po broju pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom

2506 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Češki ministar zdravlja Adam Vojteh je danas neočekivano podnio ostavku zbog epidemije Kovid-19 koja se od septembra otela kontroli u Češkoj i ona je u posljednjih 14 dana druga u Evropi, poslije Španije, po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika.

"Ostavku sam već predao premijeru. Želim time da omogućim rešavanje epidemije koronavirusa koja će nas pratiti još neko vrijeme", kazao je Vojteh novinarima.

Premijer Babiš je pohvalio ministra što je s "prvim talasom" izašao na kraj "na neverovatno uspješan način" i izrazio razumevanje za to što je, kako je napisao na Tviteru, Vojteh, zgađen politikom i medijima, ipak riješio da ode sa funkcije i ostane samo poslanik Babišove vladajuće stranke ANO.

Opozicija, međutim, upozorava da je ministar zdravlja samo "žrtveno jagnje", a da je glavni krivac za crne statistike Kovid-19 sa po preko 3.000 novozraženih za jedan dan tokom prošle sedmice u Češkoj, sam Babiš koji je spriječio Vojteha da uvede strože mjere i obnovni obavezu da se nose maske.

Sam ministar Vojteh je tokom vikenda, dok se ostavka nije ni pominjala, kazao da mu je krivo što nije odlučnije stao iza pooštravanja mjera i što je dopustio da se napravi greška, mada su maske i druge pooštrene mjere ionako uvedene samo desetak dana kasnije.

Tokom vikenda Češka je preskočila Francusku i poslije Španije je druga najgora zemlja Evrope po broju pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Stopa zaraze je posljednjih 14 dana u Češkoj 193 na 100.000 stanovnika, u Španiji koja je na čelu liste je ta stopa preko 300, a u Francuskoj koja je sada treća najgora stopa je 186.

U srednjeevropskom regionu stanje je daleko bolje: u Austriji 101 novozaraženih na 100.000 stanovnika za posljednjih 14 dana, u Mađarskoj 103, u Njemačkoj 26, Poljskoj 21, a u Slovačkoj 37.

U nedelju je u Češkoj prvi put poslije šest dana broj novozaraženih za 24 časa pao ispod 1.000 slučajeva, na 985, ali vikendom se testira mnogo manje.

Od ukupno 49.290 zaraženih od početka epidemije u Češkoj, umrla su 503, aktivnih slučajeva je 24.032, od čega su 503 na liječenju u bolnicama.