Građani Murina i Plava: Nema novca koji će nas odvratiti od zaštite rijeka

Presuda dvojici građana koji su prošle godine sa dvjesta mještana zaustavili radove na Murinskoj rijeci biće u ponedjeljak
127 pregleda 1 komentar(a)
Protest rijeke, Foto: Privatna arhiva
Protest rijeke, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.01.2018. 15:51h

“Bogaćenje pojedinaca na račun siromašenja i iseljavanja mještana naše opštine i sjevera Crne Gore nikad neće proći do zadnjeg čovjeka koji korača ovim prostorom. Nema tog novca, dokumenta i rješenja koje će nas odvratiti od zaštite rijeka, izvora koji su neprocjenjiv resurs naše opštine i države Crne Gore”, poručili su mještani Plava i Murina okupljeni juče na protestu pred Osnovnim sudom.

Njih oko stotinu okupili su se pred sudom kako bi podržali Ljubišu Mijovića i Ljubišu Katića koji su se našli na optuženičkoj klupi jer su sa više od dvjesta mještana 22. juna prošle godine zaustavili radove koncesionara na Murinskoj rijeci.

Mijović je saopštio „Vijestima“ da će presuda biti saopštena u ponedeljak, a da su tokom jučerašnjeg ročišta svi svjedoci potvrdili da njih dvojica nijesu prinudom i pogrdnim riječima zaustavili vozače građevinskih mašina, zbog čega očekuje oslobađajuću presudu.

Predstavnik NVO „Sačuvajmo rijeku Komaraču i sve rijeke u Crnoj Gori“ Ramo Gutić obraćajući se okupljenim mještanima na protestu rekao je da su “nadležne institucije upoznate sa rušilačkim, varvarskim radnjama izvođača radova za račun izabranih koncesionara na izgradnji mini elektrana, ali njih niko ne smije da pomene, a kamoli da se privedu pravdi, za isušivanje rječnih korita, lomljenje mostova, uništavanje puteva, devastaciju životnog prostora, duševne bolove mještana kojima su rijeke i izvori neodoljivi dio njihove svijesti i opstanka”.

“Umjesto da se rušitelji i devastatori privedu pravdi, danas se sudi dvojici momaka koji treba da opstanu na svojim ognjištima, da stvaraju porodicu i uslove za buduće generacije samo zato što se protive uništavanju onog što su nam Bog i priroda dali na čuvanje i racionalno korišćenjenje”, dodao je Gutić.

On je naglasio da mještani te opštine ne mogu prihvatiti činjenicu da su “svi slijepu kod očiju, da ne vide kakve su katastrofalne posljedice izgradnje elektrana u Babinom polju, Gradini, Šekularima, Bijelom Polju, i drugim mjestima u Crnoj Gori".

“Danas se pokušava rušiti ovdje, sjutra u Šavniku, Beranama, Rožajama, Mojkovcu. Šume su nam najvećim dijelom oduzete, rijeke i izvore ne damo”, naglasio je Gutić.

On je pozvao investitore iz Crne Gore inostranstva i besplatno im ponudio imanja da izgrade ribnjake, voćnjake, etnosela, skijaške kapacitete, farme, pogone za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, a da zauzvrat upošljavaju omladinu koja je osuđena na odlazak iz ovog prelijepog mjesta”.

Bonus video: