Šembri primao mito od prodaje malteških pasoša?

Sud naredio zamrzavanje imovine i kompanija u njegovom i vlasništvu njegove porodice

11125 pregleda 0 komentar(a)
Hapšen i povodom ubistva novinarke: Šembri, Foto: REUTERS
Hapšen i povodom ubistva novinarke: Šembri, Foto: REUTERS

Malteška policija je juče uhapsila Kita Šembrija, koji je bio šef kabineta bivšeg premijera Džozefa Muskata, na osnovu optužbi da je primao mito za prodaju malteških pasoša.

Šembri je uhapšen nešto nakon ponoći, nekoliko sati pošto je sud izdao nalog za zamrzavanje imovine i kompanija u njegovom i vlasništvu njegove porodice, prenio je Rojters.

U okviru istrage o pranju novca, uhapšen je i malteški biznismen i računovođa Brajan Tona i jedan od njegovih saradnika, koji su takođe obuhvaćeni naredbom o zamrzavanju imovine. Sva trojica su odbacili optužbe.

Šembri se sa funkcije glavnog savjetnika premijera povukao u novembru, a nedugo nakon toga je i Muskat objavio da će dati ostavku. Ostavke su uslijedile nakon hapšenja i podizanja optužnice protiv biznismena Jorgena Feneka, kojeg policija sumnjiči da je organizator ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije 2017. godine. Fenek je negirao saučesništvo u ubistvu. Šembri je bio Fenekov bliski prijatelj i prisustvovao je sastancima na kojima je policija izvještavala Muskata o istragama povodom ubistava.

Navode o primanju mita do 100 hiljada eura prilikom prodaje pasoša i o pranju tog novca, prije tri godine je iznio tadašnji opozicioni lider Simon Busutil. Istraga povodom tih navoda je zaključena ranije ovog mjeseca, ali njen ishod nije objelodanjen.

Malta je 2014. počela da prodaje pasoše bogatim strancima, a najviše interesovanja su pokazali Rusi, Kinezi i osobe sa Bliskog istoka. Karuana Galicija, čiji blog je bio među najčitanijim publikacijama na Malti, detaljno je istraživala uveliko profitabilni program “pasoši na prodaju” te privatne kompanije i javne zvaničnike koji su njime upravljali.

Šembri je nedugo nakon hapšenja, preko svojih advokata uložio prigovor sudu da nije znao za sadržaj izvještaja o istrazi i da mu nije dozvoljeno da se konsultuje sa svojim zastupnicima. On je zatražio da se u potpunosti objelodane bilo kakvi dokazi koje policija ima protiv njega.

Busutil, bivši lider Nacionalističke stranke (PN), optužbe je zasnivao na procurelom izvještaju Jedinice za finansijsko-obavještajnu analizu (FIAU), koja je iznijela sumnje u pranje novca, a koje se odnose na Šembrija i Tonu i dvije transakcije od 50.000 eura koje je Tona poslao bivšem šefu kabineta.

Tonina revizorsko-konsultantska firma Nexia BT je pomagala u prodaji pasoša osobama koje nisu državljani EU. U izvještaju FIAU 2016, navodi se da je Tona od trojice Rusa primio uplate za malteške pasoše i da je sto hiljada eura od tog novca proslijedio Šembriju preko paravan kompanije sa Britanskih Djevičanskih ostrva u vlasništvu računovođe.

Njih dvojica su odbacili optužbe i predstavili 100.000 eura kao isplatu starog kredita.

Panamski papiri su 2016. otkrili da su Šembri i bivši ministar Konrad Mici koristili Nexia BT za otvaranje tajne ofšor kompanije dok su bili na funkciji, potvrđujući izvještaj koji je nekoliko mjeseci ranije objavila Dafne Karuana Galicija.

Procureli mejl koji su 2018. objavili novinari koji su nastavili rad Dafne Karuane Galicije, povezao je Šembrija i Micija sa Fenekovom misterizonom kompanijom “17 Black”. Preko nje je navodno trebalo da bude uplaćen novac na račune panamskih kompanija u vlasništvu Micija i Šembrija.

Policija se oglušila o zahtjev FIAU u aprilu 2016. da zaplijeni servere Nexia BT nakon što je državni tužilac Peter Grek rekao da bi to bilo “nametljivo”. Šembri je suočen sa odvojenom istragom o isplatama više od 600.000 eura bivšem direktoru kompanije “Allied Newspapers” Adrijanu Hilmanu.

Opozicija je pozdravila odluku suda, rekavši da sada i premijer Robert Abela mora snositi političku odgovornost zbog toga što je štitio Šembrija.

“Svi oni koji su odugovlačili moraju snositi odgovornost”, navela je PN u saopštenju.

Busutil je rekao da nakon tri i po godine uvreda, prijetnji i napada, istina konačno izlazi na vidjelo.

Dafne bi bila živa da institucije nisu zakazale

Šembri je nakon hapšenja u okviru istrage o ubistvu novinarke pušten bez podizanja optužnice. Polcija je saopštila da on ostaje “bezbjednosno interesantna osoba” u vezi sa ubistvom.

Porodica novinarke je u jučerašnjem saopštenju pozdravila Šembrijevo hapšenje.

Njena sestra Korin Vela je kazala da je to trebalo davno da se dogodi jer je Karuana Galicija pisala o primanju mita u aprilu 2017.

“Tri i po godine policija Malte i državni tužilac nisu ispunjavali zakonske obaveze da djeluju protiv Šembrija. Istraga koja se vodi u tajnosti, čiji zaključci ostaju tajna, nije zamjena za pravdu”, saopštila je.

“Da su malteške institucije od početka radile efikasno, Dafne bi danas bila živa, a država pošteđena godina bola, tuge i sramote”.

Bonus video: