Opasna prekretnica u Velikoj Britaniji: Moguće angažovanje vojske, restorani do 22 sata, građani da rade od kuće

Prema novim pravilima, osoblje u prodavnicama će morati da nosi maske, u suprotnom je predviđena kazna do 200 funti

7768 pregleda 1 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Velika Britanija je stigla na opasnu prekretnicu u borbi protiv koronavirusa, upozorio je sinoć u parlamentu britanski premijer Boris Džonson.

On je predstavio nove mjere koje bi u toj zemlji mogle da ostanu na snazi šest mjeseci i najavio i moguće angažovanje vojske u podršci sprovođenju i kontrolisanju mjera u borbi protiv širenja koronavirusa.

On je pozvao građane da, ako su u mogućnosti, rade od kuća, a već od četvrtka barovi i restorani moraće da se zatvaraju u 22 sata i da goste služe samo za stolovima.

Prema novim pravilima, osoblje u prodavnicama će morati da nosi maske, u suprotnom je predviđena kazna do 200 funti.

Od ponedjeljka, 28. septembra, broj prisutnih na svadbama biće ograničen na 15, dok će na sahranama moći da bude najviše 30 ljudi.

Sportovi u zatvorenom moći će da se upražnjavaju samo u grupama od najviše šest osoba, a odložen je do daljeg i povratak gledalaca na sportske događaje.

Prema riječima premijera, škole, fakulteti i prodavnice ostaće otvoreni, prenosi BBC.

Džonson je govoreći u Donjem domu parlamenta istakao da su nova pravila "brižljivo procenjena" kako bi se maksimalno smanjio reprodukcioni broj kojim se meri brzina širenja virusa, a da se istovremeno nanese minimalna šteta svakodnevnom životu građana.

Naveo je da nikako neće biti povratka na potpuni karantin iz marta, niti opštih instrukcija za ostajanje kod kuće.

Džonson je upozorio da će biti uvedene i "značajno oštrije restrikcije", ako to bude neophodno.

Najavio je da će vlada policiji i lokalnim vlastima obezbijediti dodatna sredstva kako bi sproveli mjere, a da postoji mogućnost i da podršku pruži i vojska.

"Zadržavamo pravo da rasporedimo veću silu sa znato restriktivnijim mjerama", rekao je Džonson poslanicima.

Prema njegovim riječima, "slični koraci" u suzbijanju širenja virusa biće preduzeti širom Velike Britanije, nakon sasto je o tome danas razgovarao da liderima Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Škotska premijerka Nikola Stardžon ranije je najavila ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata, a ta mjera važiće i u Velsu.

U Škotskoj će biti zabranjene i kućne posjete.

Nove mjere se uvode dan nakon što su su zdravstveni stručnjaci upozorili da će se Britanija suočiti sa eksponencijalnom rastućom stopom smrtnosti u roku od nekoliko nedjelja, ako se ne preduzmu hitne mjere.

Predviđanja su da će, ako se to dogodi, u Velikoj Britaniji do novembra dnevno biti 50.000 novooboljelih i 200 preminulih.

Velika Britanija bilježi više od 6.000 novoobolelih dnevno, a broj prijema u bolnice se udvostručuje na svakih osam dana.

Do sada je u toj državi preminulo najviše osoba u Evropi, 41.788, dok je 398.625 obolelo.

Bonus video: