"Minimalni zahtjevi za demokratske izbore nisu bili ispunjeni"

Berlin ne priznaje Lukašenka bez demokratskog legitimiteta

Zajbert je rekao da njemačka vlada poziva na oslobađanje svih političkih zatvorenika u Belorusiji i traži od bjeloruskih vlasti da ne primjenjuju silu protiv demonstranata

3379 pregleda 2 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Nemačka bez "demokratskog legitimiteta" ne priznaje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji je u srijedu položio zakletvu za svoj šesti mandat, rekao je portparol njemačke vlade.

"Minimalni zahtjevi za demokratske izbore nisu bili ispunjeni", rekao je u obraćanju novinarima Štefan Zajbert, dodajući da predsjednički izbori održani 9. avgusta, koji se osporavaju u Bjelorusiji, nisu bili ni "pravedni ni slobodni".

"Prema tome, rezultat tog glasanja ne može biti priznat", ocijenio je Zajbert.

On je rekao da Lukašenko "ne može da se pozove na demokratski legitimitet čak i posle inauguracione ceremonije" održane u srijedu.

"Indikativno je da je ceremonija pripremljena u tajnosti i da je održana bez svjedoka", rekao je Zajbert.

Zajbert je rekao da njemačka vlada poziva na oslobađanje svih političkih zatvorenika u Belorusiji i traži od bjeloruskih vlasti da ne primjenjuju silu protiv demonstranata.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, suočen sa neviđenim protestnim pokretom posle izbora, položio je zakletvu za svoj šesti mandat na nenajavljenoj inauguracionoj ceremoniji, i proglasio da "revolucija" koju su željeli njegovi protivnici nije uspjela.

Preporučujemo za Vas